Voorkeur; Galerie

HOLLAND IN BLOOMVijf jaar geleden openden Annet Gelink en Diana Stigter de Bloom Gallery in Amsterdam. Aan hun eerste tentoonstelling namen kunstenaars deel die toen net van de academie kwamen, maar inmiddels naam hebben gemaakt binnen de kunstwereld: Micha Klein, Daniëlle Kwaaitaal, Kiki Lamers, Paul de Reus en Barbara Visser. De tentoonstelling 'Holland in Bloom' laat hoogtepunten uit het tentoonstellingsprogramma van de afgelopen vijf jaar zien. Naast het werk van bovengenoemde kunstenaars behoren daartoe ook Ed van der Elsken, Fortuyn/O'Brien, Serge Onnen, Arno Nollen en Saskia van Stein. T/m 13 dec, Bloemstraat 150, Amsterdam, di t/m za 13-18u en 1e zo v.d. maand 14-17u.

ZEGER REIJERS Bij zijn eindexamenpresentatie in 1995 richtte Zeger Reijers de voormalige directiekamer van een bankgebouw in Rotterdam in als een zompige ruimte. Hij liet de fauteuils begroeien met paddestoelen en maakte het tapijt zo drassig dat iedere voetstap hoorbaar was. Een jaar later veranderde hij de toiletten van Witte de With in een soort kijkkasten door in het plafond een ruit te maken waardoor een luchtschacht begroeid met prachtige zwammen zichtbaar werd. Nu heeft hij de voormalige klaslokalen van de Kunstruimte Kampen onder handen genomen. Oranje-rode schimmels groeien op het hoefijzervormige restant van een doorgebroken scheidingswand. Omdat de zwammen pas aan het einde van de tentoonstellingsperiode op hun best zijn, wordt er geen opening maar een 'finissage' gehouden. Op zondag 7 dec kan het kunstwerk worden opgegeten, rauw of in soepvorm. Kunstruimte, Engelenbergplantsoen 5a, Kampen, do t/m zo 13u30-17u30.

PORTRAITS In de MK Expositieruimte zijn portretfoto's te zien van Bernhard Prinz, Christoph Steinbrener, Beat Streuli en Thomas Wörgötter. Prinz maakt foto's van kinderen die met onbloot bovenlijf, of gekleed in veel te grote legerbroeken stoer in de camera kijken. Streuli fotografeert of filmt zijn modellen juist wanneer zij nietsvermoedend op straat lopen. De gezichten van deze jonge, ontspannen ogende mensen zijn door hem tientallen malen uitvergroot, zodat elke porie of pukkel zichtbaar wordt. T/m 21 dec, Witte de Withstraat 53, Rotterdam, wo t/m zo 13-18u.

STEPHEN WILLATS 'Kleren maken de man' lijkt de Engelse kunstenaar Stephen Willats met zijn werk te willen zeggen. De dragers van de kledingstukken die hij in Galerie Lumen Travo exposeert, kunnen naar gelang hun bui de uitdrukkingswaarde van hun jurk of trui aanpassen door er teksten of woorden aan vast te maken of op te schrijven. Sommige kledingstukken zijn voorzien van voorbedrukte kaarten met woorden als 'wild', 'pure', 'warm' of 'rich'. T/m 20 dec, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam, wo t/m za 13-18u.

EN VERDER 't Vlakke Land. Schilderijen van Ronald Zuurmond t/m 10 dec in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; Schilderijen van Reinoud van Vught t/m 20 dec bij Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; Schilderijen van Rob Verf t/m 20 dec bij Galerie van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; Roos Campman exposeert t/m 20 dec bij Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam; Schilderijen van Ray Smith t/m 20 dec bij Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; Themes in Painting. Schilderijen van Paul van Dongen, Marc Mulders en Reinoud van Vught t/m 4 jan bij FAXX, Dunantstraat 1, Tilburg.