Voorkeur; Films

THE GAME Uitgekiende, geraffineerde thriller over een schatrijke zakenman (Michael Douglas) die voor zijn verjaardag een uitnodiging cadeau krijgt om aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Knipogend naar Hitchcock maakte de veelbelovende regisseur David Fincher een kille, maar intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. In meer dan 51 theaters.

DE GORDEL VAN SMARAGD Tamelijk complete, gedramatiseerde kroniek van de tien jaar die voorafgingen aan de soevereiniteitsoverdracht aan de Indonesische regering (1939-1949). Regisseur en scenarist Orlow Seunke plaatst met allure de, vanuit verschillende standpunten evenwichtig beschouwde geschiedenis op de voorgrond en maakt de emoties van zijn fictieve personages dienstbaar aan zijn didactische bedoelingen. In meer dan 11 theaters.

IRMA VEP Olivier Assayas maakte een speelse film over een film over een film waarin de Hongkong-ster Maggie Cheung zichzelf speelt én Irma Vep, de leidster van een dievenbende uit de serie stomme films Les vampires van Louis Feuillade, die door een Franse regisseur op zijn retour (Jean-Pierre Léaud), voor de televisie overgemaakt wordt. Uitgelaten en uitgekookt laat Assayas de liefde voor films, mensen en sterren in elkaar overlopen. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Breda: Chassé Cinema.

L.A. CONFIDENTIAL De bewerking van de bijna vijfhonderd pagina's tellende misdaadroman van James Ellroy door Curtis Hanson werd een overrompelend epos over corruptie in Los Angeles op gemeentelijk niveau. Terwijl drie rechercheurs ieder vanuit de eigen invalshoek aan de overval op een nachtrestaurant werken, speelt de volgens de traditie van de pulplectuur in sfeervolle morsigheid gedompelde stad der engelen de hoofdrol. In meer dan 18 theaters.

MICROCOSMOS, LE PEUPLE DE L'HERBE Twee Franse amateurbiologen, Claude Nuridsany en Marie Pérennou, construeerden een weidelandschap in de schuur van hun huis in de Aveyron en filmden met een 35-millimetercamera parende slakken, vechtende mieren, ritsende rupsen, en een Sisyphus-kever in de weer met een bal mest. De verbluffende beelden maken duidelijk dat je voor een superieure spektakelfilm geen dinosaurussen nodig hebt. Amsterdam: Filmtheater Desmet. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Utrecht: Springhaver Theater.

NIGHT FALLS ON MANHATTAN Veertigste film van Sidney Lumet is weer een transparant en onopgesmukt, maar geraffineerd geschreven en uitgevoerd pleidooi voor rechtvaardigheid in een verrotte samenleving: de onderkant van New York, waar een jonge officier van justitie (Andy Garcia) voor de vraag komt te staan of zijn vader (Ian Holm), een bijna gepensioneerde rechercheur, soms ook corrupt is. Den Haag: Pathé Scheveningen. Amsterdam: City. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Utrecht: Springhaver Theater.

PRISONERS OF THE MOUNTAINS Door droge ironie en genuanceerd oog voor een eeuwenoude cultuurkloof gekenmerkt, in de verte door Tolstoj geïnspireerd avonturenverhaal uit de meest recente Russisch-Tsjetsjeense oorlog. Islamitisch dorpshoofd gijzelt twee Russische militairen om zijn zoon uit krijgsgevangenschap te ontzetten. Film van in Amerika wonende, Russische regisseur Sergei Bodrov werd voor een Oscar genomineerd. Amsterdam: Filmtheater Desmet. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

SELMA & JOHANNA Voor jong en oud aanstekelijke Zweedse jeugdfilm van Ingela Magner over twee vriendinnen van tien die van huis weglopen om zich bij het Europese Hof te beklagen over het zittenblijven van een van hen. Amsterdam: Filmtheater Rialto.

WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO & JULIET In zijn tweede speelfilm en Hollywooddebuut verplaatst de Australische regisseur Baz Luhrmann de tragedie uit 1597 naar Verona Beach, een fictieve 20ste-eeuwse, katholieke en Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de bendeoorlog tussen hun families. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies. Winterswijk: Service Theater Skopein.

EN VERDER Big Night Venlo: City Theater; Breaking The Waves Amsterdam: Filmtheater Desmet; Floating Life Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Leeuwarden: Harmonie; Hufters & Hofdames Almere: Cinemare. Breda: Chassé Cinema; Men in Black Dronten: De Meerpaal. Leiden: Trianon Theater.