VN reageren terughoudend; Saddam stelt paleizen open voor inspectie

BAGDAD/NEW YORK, 27 NOV. Irak heeft vertegenwoordigers van de Veiligheidsraad en de Speciale Ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties (UNSCOM) gisteren uitgenodigd om de paleizen van president Saddam Hussein te inspecteren.

Bij de Verenigde Naties in New York is afwachtend op het aanbod gereageerd.

“Wij hebben besloten om twee vertegenwoordigers van elk land dat in UNSCOM is vertegenwoordigd, uit te nodigen en daarnaast vijf afgevaardigden - experts en diplomaten - van elk land dat zitting heeft in de Veiligheidsraad, om ze te ontvangen in de paleizen en (presidentiële, red.) gebouwen voor een week of een maand, al naar gelang de wensen van eenieder”, aldus een officieel Iraaks communiqué. De Iraakse vice-premier, Tareq Aziz, heeft inmiddels brieven naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, en de (Chinese) voorzitter van de Veiligheidsraad gestuurd om het aanbod officieel te melden.

Zondag nog waarschuwde de minister van Buitenlandse Zaken van Irak, Mohammed Said al-Sahaf, de inspecteurs van UNSCOM uit de buurt te blijven van “plaatsen die onderdeel zijn van Iraks soevereiniteit en nationale veiligheid”. De waarschuwing volgde op Amerikaanse uitspraken dat de inspecteurs ook toegang moeten hebben tot - onder andere - de 47 presidentiële complexen in Irak. Vorige week vrijdag keerden de inspecteurs naar Irak terug, nadat Bagdad zich bereid had verklaard om Amerikaanse inspecteurs weer te accepteren.

Een woordvoerder van UNSCOM reageerde gisteren gematigd positief op de Iraakse uitnodiging aan UNSCOM en de Veiligheidsraad. “Als dit een stap is naar de erkenning door Bagdad dat het verplicht is onmiddellijke, volledige en onbeperkte toegang te verlenen tot alle plaatsen die de speciale commissie wil inspecteren, dat is dat uiterst welkom”, aldus de woordvoerder. Charles Duelfer, vice-voorzitter van UNSCOM, onderstreepte echter dat “wij (UNSCOM red.) de inspecties op onze voorwaarden uitvoeren, op het moment en de plek die wij uitkiezen, omdat de inspecties anders niet geloofwaardig zijn.”

De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Sir John Weston, wees het aanbod onmiddellijk af. “We zijn niet geïnteresseerd in politiek toerisme. Belangrijk is dat UNSCOM kan gaan waar (de inspecteurs, red.) moeten gaan.” Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomde de uitnodiging maar voegde daaraan toe dat “het uiteindelijke bewijs (van Iraks oprechtheid, red.) in Saddams daden ligt.” (AP, AFP, Reuters)