Vier jaar cel voor meestervervalser van paspoorten

LEEUWARDEN, 27 NOV. De 33-jarige Iraanse meestervervalser van paspoorten A.S. is vandaag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. S. heeft zeker achtduizend paspoorten vervalst en had de leiding van een criminele organisatie.

Duizenden vluchtelingen reisden op de door S. vervalste reisdocumenten uit Iran via Nederland naar Canada. De rechtbank in Groningen veroordeelde S. eerder tot drie jaar cel. De ontdekking van de grootschalige paspoortenfraude was aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuw paspoort. S. kon alle paspoorten, behalve Duitse en Japanse, binnen een uur vervalsen. Na zijn arrestatie werkte hij volledig mee aan het justitiële onderzoek. Hij legde zijn werkwijze en technieken uit. Van gestolen paspoorten veranderde hij de pasfoto's en de persoonsgegevens.