Twee Bad Boys in één team, dat moest wel fout gaan

De tennisteams van Zweden en de Verenigde Staten treffen elkaar vanaf morgen in de Davis-Cupfinale. De Amerikaanse kopman Pete Sampras staat voor de zware taak revanche te nemen voor de smadelijke nederlaag van 1984.

ROTTERDAM, 27 NOV. Het Zweedse tennisteam onder aanvoering van Jonas Bjorkman, dit jaar opgerukt naar de vierde plaats van de wereldranglijst, voelt zich zo sterk dat het Amerika zal bestrijden op de favoriete ondergrond van wereldkampioen Pete Sampras. In het Scandinavium in Gothenburg wordt vanaf morgen op tapijt gespeeld. De gedachten van NBC-commentator John McEnroe zullen ongetwijfeld uitgaan naar de legendarische finale van 1984, toen de Zweden de enorme sporthal vol met gravel hadden gestort ten faveure van hun toenmalige kopman Mats Wilander.

McEnroe mag zich in Amerika nog steeds de meest succesvolle Davis-Cupspeler aller tijden noemen. In twaalf jaar kwam hij in dertig landenwedstrijden uit en zijn indrukwekkende erelijst vermeldt in totaal 59 overwinningen tegenover 10 nederlagen. Big Mac was een ware patriot en in dat opzicht wacht hij nog steeds op een opvolger.

Sampras en Chang melden zich immers alleen voor het Team USA als het hun uit komt. Dit jaar mochten Jim Courier en de diep weggezakte Andre Agassi het vuile werk opknappen in de voorronden, onder meer in de kwartfinale tegen Nederland. In 1984 was het niet anders en groot was de schrik bij de Amerikaanse officials, toen plotseling Jimmy Connors zich beschikbaar stelde voor de Davis-Cupfinale tegen Zweden. De twee Bad Boys samen in een team, dat moest wel fout gaan. Ze waren bovendien bepaald geen vrienden.

Zou McEnroe de turbulente finale tegen Zweden hebben bedoeld, toen hij in augustus tijdens de opening van het Arthur Ashe Stadium op Flushing Meadow zijn toenmalige Davis-Cupcaptain herdacht met de woorden: “Het was niet gemakkelijk een ploeg te leiden waarin John McEnroe speelde.” Desondanks zorgde Connors voor meer problemen dan zijn teamgenoot. Slechts zeven keer speelde 'Jimbo' in Amerikaanse dienst. Maar voor het duel met Zweden voelde Ashe zich verplicht van zijn aanbod gebruik te maken, wellicht de meest rampzalige beslissing in zijn carrière.

In de voorbereiding ging het al mis. McEnroe speelde enkele demonstratie-partijtjes en Connors wilde zo laat mogelijk in Gothenburg arriveren om thuis zijn hoogzwangere vrouw Patti te kunnen bijstaan. Ashe had uiteraard harder moeten optreden tegen de eigenzinnige multimiljonairs. “Maar als Arthur zijn stem had verheven, zouden McEnroe en Connors hem ongetwijfeld te verstaan hebben gegeven wat hij met de Davis Cup kon doen”, schrijft Richard Evans in zijn fraaie biografie McEnroe, Taming the Talent.

Ashe zweeg dus wijselijk, ook toen Connors de Amerikaanse reserve Jimmy Arias in een kort briefje de huid had volgescholden omdat hij niet op de training zou zijn verschenen. Connors wist niet dat Arias al met McEnroe en diens dubbelspelpartner Fleming een balletje had geslagen. In die bedompte sfeer beleefde de voormalige wereldranglijst-aanvoerder zijn tweede afgang in dat jaar. Op Wimbledon had McEnroe hem al in drie sets vernederd en na de strafexpeditie van Mats Wilander zou Connors nimmer meer voor het Amerikaanse Davis-Cupteam uitkomen.

Op het trage gravel in het Scandinavium vervloekte Connors de gehele wereld, inclusief zijn teamgenoten, de officials van de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) én de umpire. Na een beslissing in zijn nadeel duwde de furieuze Connors zelfs bijna de stoel van de scheidsrechter omver. Onder hels gefluit stormde hij na zijn nederlaag in drie sets van de baan, alleen Wilander kreeg nog een slap handje van de Amerikaanse straatvechter. Hoofdscheidsrechter Alan Mills gaf Connors een boete van 2.000 dollar, waarmee hij er volgens de USTA nog genadig vanaf kwam.

In het tweede enkelspel beleefde Henrik Sundström het hoogtepunt van zijn kortstondige carrière. De Zweedse baseliner vertoefde in 1984 tijdelijk in de toptien en McEnroe kon op de slecht aangelegde gravelbaan niet uit de voeten. Tiebreaks werden toen nog niet gespeeld en met 13-11, 6-4 en 6-3 schonk Sundström zijn land een 2-0 voorsprong. Het Zweedse kunststuk werd voltooid in het dubbelspel, toen het gerenommeerde duo McEnroe/Fleming verrassend onderuit ging tegen Anders Jarryd en de pas 19-jarige Stefan Edberg.

De afstraffing door het Zweedse team kostte niet alleen de Amerikaanse teamcaptain Arthur Ashe zijn baan. De USTA zon op maatregelen tegen de rebellen McEnroe en Connors, die de conservatieve achterban tegen zich in het harnas hadden gejaagd. Hoewel vooral Connors zich in Gothenburg onmogelijk had gemaakt - van de kleedkamer voor de Amerikanen bleef weinig heel na zijn nederlaag tegen Wilander - zag de nieuwe USTA-president Randy Gregson eindelijk zijn kans schoon ook met McEnroe af te rekenen.

Hij ontwierp na de finale tegen Zweden een gedragscode voor Davis-Cupspelers in de wetenschap dat McEnroe die nimmer zou ondertekenen. Super Brat had Hunter Delatour, de voorganger van Gregson, al eens in zulke grove bewoordingen beledigd dat hij zijn handen voor altijd van hem aftrok. Twee jaar lang mocht Tom Gorman, de opvolger van Ashe, McEnroe niet selecteren voor het Amerikaanse Davis-Cupteam en bij zijn terugkeer in 1987 had de drievoudig Wimbledon-kampioen al een groot deel van zijn magie verloren.