Terugkijken: psychologische sessies bij de Nederlandse Scientology Kerk

Scientology is hot deze week. Gisteren vertoonde de VPRO de veelbesproken HBO-documentaire Going Clear, en vandaag kwam Rambam óók met een aflevering over Scientology. Het programma ontdekte dat Scientology kinderen inzet bij psychologische sessies.

Scientology is hot deze week. Gisteren vertoonde de VPRO de veelbesproken HBO-documentaire Going Clear (€), waarin een legertje ex-leden vertelde over wanpraktijken binnen de Amerikaanse moederkerk. En vandaag kwam Rambam er nog eens overheen, óók met een aflevering over Scientology die stof deed opwaaien. Kijk hier de Rambam-aflevering terug.

Rambam ontdekte door een undercoveractie dat Scientology kinderen inzet bij psychologische sessies, zo maakte het programma gisteren bekend. Een presentator deed verschillende audits waarbij trauma’s uit het verleren opnieuw beleefd moesten worden. Bij een van de sessies werd ze gekoppeld aan een jongen van 11, aan wie ze haar traumatische gebeurtenissen moest toevertrouwen. Woordvoerster Merel Remmerswaal van de Scientology Kerk Nederland liet aan NRC weten:

Blijkbaar vindt Rambam het belangrijker om iets sensationeels en ongenuanceerd uit te zenden, om de draak te steken met anderen, want dat is goed voor de kijkcijfers. Hoe het echt in elkaar zit, dat doet er volgens hen niet zo toe.

over Scientology

L. Ron Hubbard (1911-1986) schreef in 1950 het boek Dianetics, dat leidde tot de Scientology-filosofie. Volgens Scientologen wordt de (in essentie goede) ziel bevuild door gebeurtenissen uit het verleden. Spirituele counseling, een therapeutische methode, moet de ziel zuiveren. Ook sommige Hollywood-sterren zijn verbonden (geweest) met de kerk, onder wie Tom Cruise en John Travolta. Naar schatting heeft Scientology 500.000 aanhangers.

Lees ook: Scientology als totalitaire nachtmerrie (€), de column van tv-recensent Hans Beerekamp

Klik op de onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.

scie