Treinporselein in de aanbieding

De grandeur van de Oriënt Express zal wel altijd verbonden blijven met de beelden uit de film Murder in the Oriënt Express. De gedecoreerde soepborden waarboven de samenzweerders hun kille en betekenisvolle blikken uitwisselen en de glaasjes port of kopjes thee die zij nuttigen als de onovertroffen Hercule Poirot in zijn slotexposé de geheimzinnige moordzaak ontrafelt, zijn natuurlijk maar bijzaak. Ze dragen echter wel bij aan een gevoel van vergane glorie bij de toeschouwer.

De spoorwegserviezen zijn te koop op di 2, wo 3 en do 4 dec van 10-21u en op vr 5, za 6 en zo 7 dec van 10-17u, in de hal van het Centraal Station te Utrecht. Inl 0418-673875

Het is nog niet eens zo heel erg lang geleden dat reizigers die met Oriënt Express, Trans Europe Express of Mitropa Europa doorkruisten hun reis veraangenaamden met een drie-gangen-diner dat werd geserveerd op echt porselein, dat rustgevend tegen de tafel tikte op de cadans van de wielen. Inmiddels razen Thalys, TGV, HSL en Eurostar over het spoorwegnet. En hoewel zij de reisduur meestal met slechts enkele minuten hebben verkort, is het diner afgeschaft, zijn de broodjes in hermetisch cellofaan verpakt en wordt de slappe koffie in wegwerpplastic geserveerd. Wie zich wil wentelen in de nostalgie van die treindiners van vroeger, moet tussen 2 en 7 december de trein naar Utrecht nemen. In de hal van het Centraal Station zijn dan spoorwegserviezen van verschillende Europese spoorwegmaatschappijen te koop. Nostalgisch aardewerk en porselein met logo's en decoraties van de al genoemde Oriënt Express, Mitropa en Trans Europ Express, maar ook Wagon Lits, NS en SBB. Ook zal er een collectie hotelzilver te koop worden aangeboden.

    • Dana Linssen