Toename aids groter dan verwacht

ROTTERDAM, 27 NOV. Dit jaar zijn er wereldwijd ruim 7 miljoen mensen met het aidsvirus HIV besmet geraakt. De toename, van 22,6 miljoen in 1996 tot 30 miljoen dit jaar, is deels het gevolg van een nieuwe telmethode van UNAIDS, de aids-organisatie van de Verenigde Naties. Maar UNAIDS stelt daarnaast een echte groei van 19 procent vast. Die is hoger dan de onderzoekers van UNAIDS verwachtten.

De sterfte aan aids wordt door UNAIDS momenteel geschat op ruim 6.000 mensen per dag. Dat is 50 procent meer dan een jaar geleden. Per dag raken nu ongeveer 16.000 mensen besmet met het hiv-virus, dat op termijn van jaren dodelijk is. Vorig jaar schatte de UN het aantal nieuwe besmetten nog op 10.000 mensen per dag. De cijfers staan in een rapport dat UNAIDS gisteren publiceerde.

De schatting van aantallen seropositieven en aidspatiënten is altijd een probleem. In Westerse landen is inventarisatie vaak moeilijk wegens privacybescherming. In ontwikkelingslanden worden de aidscijfers vaak slecht bijgehouden omdat er van staatswege geen behandelingen of zorg geboden wordt. Wel worden economieën in ontwikkelingslanden bedreigd omdat juist mensen uit de jonge beroepsbevolking tot de besmetten behoren en door ziekte wegvallen. De hoge sterfte in de generatie tussen 15 en 45 jaar betekent ook dat er veel kinderen verweesd of in onvolledige gezinnen achterblijven.

In West-Europa daalt het aantal nieuwe gevallen dit jaar met een derde vergeleken met vorig jaar. Alleen in Griekenland en Portugal neemt het aantal nieuwe seropositieven nog toe vergeleken met vorig jaar. Meer dan 90 procent van de nieuwe besmettingen heeft plaats in ontwikkelingslanden. Tweederde van het aantal seropositieven en aids-patiënten leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara.