Runenteken rechts?

De afdruk van het runenteken voor 'leven' (dat voor 'dood' is hetzelfde, maar op z'n kop) op Duitse postzegelranden mag in dat land consternatie hebben verwekt (NRC Handelsblad, 19 november), in Nederland zou dit bericht wel tot andere reacties mogen leiden.

Wat over de oostgrens en aanvankelijk ook in Nederland als naziteken/NSB-symbool wordt/werd gezien, kreeg in ons land in de 'culturele revolutie' van de jaren zestig plotseling een omgekeerde duiding. Iedereen die tegen de atoombom, tegen de zogenoemde neutronenbom (in feite een antitankgranaat) of tegen kruisraketten was, hing zich plotseling ditzelfde runenteken voor 'leven' om de nek of kalkte het op spandoeken. Ik heb in die dagen menigeen van mijn studenten gevraagd waarom ze met zo'n NSB-teken rondliepen. De reactie was steeds een glazige blik of twijfel aan mijn goede trouw. Iedereen die in die dagen IKV'er, volgeling van het comité Kruisraketten Nee (honderdduizenden!) of 'gewoon' marxist is geweest mag wél even nadenken of hij/zij dit zelf gekoesterde symbool zonder enige gêne zijn betekenis als naziteken kan hergeven.

    • Phil Daniels