Rotterdam weer trots op z'n cluppie

ROTTERDAM, 27 NOV. De Rotterdamse kraandrijver Lee Towers verlangde duizend procent inzet van de spelers, voordat hij een van zijn Engelstalige lijfliederen ten gehore bracht. De Rotterdamse voetbaltrainer Leo Beenhakker verlangde vooral geduld van de spelers, die moesten oppassen voor het Italiaanse countervoetbal. Het legioen bedankte beide volksmenners uit volle borst. Lee en Leo hadden hun eigen bijdrage geleverd aan de 2-0 zege van Feyenoord op Juventus. “Rotterdam kan weer trots zijn op z'n cluppie”, sprak Beenhakker na afloop.

De vijfde wedstrijd in de Champions League had op papier geen sportieve waarde voor Feyenoord, dat na drie nederlagen was uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinale. Juventus daarentegen moest winnen om aanspraak te maken op de eerste plaats in de poule. Door het verlies van gisteravond is de finalist van vorig jaar afhankelijk van de laatste speelronde. Juventus moet dan winnen van de vermoedelijke groepswinnaar Manchester United en hopen dat de nummers twee uit de andere poules minder punten vergaren. “Ik ben ontevreden over ons spel maar ik heb nog steeds vertrouwen in een goede afloop”, sprak trainer Lippi met een stalen gezicht.

Voor Feyenoord had het duel tegen Juventus vooral financiële en psychologische betekenis. Door de twee doelpunten van Cruz verdiende Feyenoord 1,4 miljoen gulden. Volgens de meeste spelers was de onverwachte zege niet in geld uit te drukken. Het publiek had eindelijk weer eens kunnen genieten, het zelfvertrouwen was verder opgevijzeld en het verguisde Feyenoord had respect afgedwongen in het buitenland. De beelden van het spannende duel zijn in heel Europa op de televisie uitgezonden.

Welke voetbalkenner had durven voorspellen dat de nummer vijf van Nederland de regerend wereldkampioen de baas zou blijven? Ruim twee maanden geleden werd Feyenoord onder leiding van trainer Haan met 5-1 van het veld gespeeld door Juventus. Nauwelijks drie weken geleden werd Feyenoord onder leiding van de assistent-trainers Meijer en Metgod met 3-1 verslagen door Manchester United. Welke supporter had begin deze maand durven dromen dat de nieuwe trainer het zwalkende elftal in balans zou krijgen?

Beenhakker heeft als voordeel dat hij in Rotterdam is opgegroeid, maar zijn erelijst is de laatste tien jaar vrijwel leeg. Slechts weinig fans en nog minder journalisten hadden vertrouwen in deze vlotte babbelaar. Ze hebben de mental coaching onderschat. Beenhakker ontbeert waarschijnlijk tactisch inzicht en originele oefenstof, maar hij kan zijn spelers “prettig gestoord het veld inlullen”, zoals hij het zelf ooit uitdrukte. “De koppies hingen een paar weken geleden allemaal naar beneden en daar is nu geen sprake meer van”, zei Beenhakker. “Dat is de grootste winst die ik heb geboekt.”

De Argentijnse aanvaller Cruz heeft ogenschijnlijk veel baat bij de praatsessies van Beenhakker, die de duurbetaalde aankoop in de Spaanse taal op zijn gemak stelt. Cruz maakte begin dit seizoen een lusteloze indruk, maar Beenhakker is van mening dat de ster vermoeid is en beter met rust gelaten kan worden. Tegen FC Utrecht toonde Cruz afgelopen zondag zijn niet geringe kwaliteiten. Hij sleurde en sjouwde zoals het een echte spits betaamt. Tegen Juventus bleek Cruz ook nog een koele schutter. De manier waarop hij halverwege de tweede helft de bal in de kruising schoot, getuigde van lef en overtuiging. Vlak voor het eindsignaal maakte hij nog een frommeldoelpunt. Het stadion stond in vuur en vlam en de trainer stak nog eens een sigaartje op.

Beenhakker stond tijdens de wedstrijd de meeste tijd tegen de reclameborden geleund. Soms dirigeerde hij zijn spelers met wilde armgebaren naar voren. Hij hoorde het publiek zijn naam scanderen. Hij had genoten van de ambiance, vertelde hij na afloop. “Hier doe je het allemaal voor. Dit is het neusje van de zalm. Juventus, absolute top. Daarom vind ik het typisch Hollands om te roepen dat zij onder de maat bleven of dat wij zonder druk konden spelen. Wat koop ik voor die onzin? Deze jongens hebben gewoon een wereldprestatie geleverd. Niks meer en niks minder.”

Feyenoord speelde fris en aanvallend voetbal, fanatiek maar niet overdreven hard zoals tegen Manchester United. Cruz, Sánchez en Van Bronckhorst misten een paar goede mogelijkheden. Bij Juventus wist alleen Amoruso een paar kansen af te dwingen. Zijn kapbewegingen waren een lust voor het oog, maar doelman Dudek was onpasseerbaar. “Hij is een broertje van De Goey”, zongen de supporters en dat mag de Poolse keeper als een compliment beschouwen. Dudek heeft een uitstekende reflex, maar een zwakke traptechniek. “Dat lijkt zo omdat de verdedigers hem niet goed aanspelen. Ze vergeten dat hij linksbenig is”, verklaarde keeperstrainer Doesburg.

Naast de gevaarlijke invaller Amoruso stelden de vedetten Zidane en Del Piero zwaar teleur. Spelverdeler Zidane werd onder de voet gelopen op het overvolle middenveld. Aanvallende middenvelder Del Piero werd uitstekend geschaduwd door Zwijnenberg. De Tukker leed een paar keer slordig balverlies, maar in verdedigend opzicht speelde hij foutloos. Toen Del Piero in de tweede helft werd vervangen, begreep Zwijnenberg dat hij zijn opdracht goed had uitgevoerd. “Of ze nu Pieterse of Del Piero heten, maakt mij helemaal niks uit. Ik ben al lang blij dat ik na anderhalf jaar weer mag spelen.”

Op de dag dat Haan bij Feyenoord werd ontslagen, trainde Zwijnenberg op proef bij Nottingham Forest. Hij besloot zijn koffers weer te pakken en beloofde in Rotterdam het ongelijk van de oude trainer aan te tonen. Zwijnenberg krijgt het vertrouwen van Beenhakker en rekent stilletjes op een vaste positie in de verdediging. Hij is vanzelfsprekend zeer te spreken over de nieuwe coach. “Hij lult je de oren van je kop, maar je wordt er wel wijzer van. Bij Haan telden alleen de basisspelers. Bij Beenhakker wordt de reserve ook belangrijk gemaakt. Een kwestie van teambuilding. Lijkt me geen overbodige luxe in een teamsport.”

    • Jaap Bloembergen