Paribas versterkt zich voor ruim 8 miljard

PARIJS, 27 NOV. Paribas trekt 25 miljard franc (8,4 miljard gulden) uit om zijn positie te verstevigen. Voor dat bedrag neemt de Franse bank de resterende aandelen over van Compagnie Bancaire en van Cetelem, waarin ze al een belang had van respectievelijk 50,2 en 66,7 procent.

De bestuursvoorzitter van Paribas, André Levy-Lang, zei woensdag dat niet alleen de positie sterker wordt, maar dat ook de structuur kan worden versimpeld. Vanaf 1999 zullen volgens hem de financiële voordelen merkbaar worden.

Compagnie Bancaire houdt zich bezig met allerlei vormen van financiële dienstverlening, terwijl Cetelem is gespecialiseerd in kredieten voor consumptieve doeleinden. De volledige overneming past in de reorganisatie die Paribas wil uitvoeren.

Binnen twee jaar denkt de bank zich te kunnen ontdoen van industriële activiteiten en onroerend goed ter waarde van tien miljard franc (3,3 miljard gulden).

De Franse krant Liberation citeert analisten die menen dat de overneming van Compagnie Bancaire en Cetelem voor Paribas een dure aangelegenheid is. Ze vermoeden dat de bank met de transactie wil voorkomen dat ze wordt overgenomen. “Paribas eet haar eigen dochters op om aan de wolf te ontkomen”. (DPA)