Oud-minister België berecht wegens fraude

BRUSSEL, 27 NOV. De voormalige Belgische minister van Defensie Guy Coëme zal berecht worden door het Hof van Cassatie. Hiertoe heeft een commissie van het Belgische parlement besloten. Procureur-generaal Liekendael van het Hof van Cassatie heeft de socialist Coëme beschuldigd van corruptie. De Franse vliegtuigfabrikant Dassault zou steekpenningen aan de Franstalige socialistische partij hebben betaald om een order voor modernisering van Belgische F-16 straaljagers binnen te halen.

Het parlement moet beslissen of er voldoende aanwijzingen zijn om Coëme naar het Hof van Cassatie te verwijzen. Het is gebruikelijk dat het parlement het standpunt volgt van de speciale commissie die heeft onderzocht of de aanwijzingen van justitie ernstig genoeg zijn.

Dassault kreeg begin jaren negentig opdracht voor modernisering van de Belgische straaljagers. Justitie heeft aanwijzingen dat de Franse vliegtuigfabrikant om dit contract binnen te halen 600 miljoen Belgische frank (ongeveer 33 miljoen gulden) heeft betaald. Daarvan zou 30 miljoen frank bij de Franstalige socialisten terecht zijn gekomen. Ook de Waalse christen-democraten zijn in verband met deze zaak genoemd. Dassault zou contacten hebben gehad met leden van het kabinet van Melchior Wathelet, indertijd minister van Justitie en tegenwoordig rechter bij het Europees Hof in Luxemburg.

Justitie verdenkt Coëme er onder meer van documenten te hebben vervalst om binnen de Belgische regering steun te krijgen voor toewijzing van de order aan Dassault. Ook zou Coëme direct nadat Dassault de opdracht had gekregen persoonlijk naar de Franse vliegtuigbouwer hebben opgebeld om dit te melden. Coëme zelf ontkent alle beschuldigingen. Hij zal waarschijnlijk eind volgend jaar voor het Hof van Cassatie moeten verschijnen. Een andere voormalige Belgische minister van Defensie, de Vlaamse socialist Willy Claes, wacht ook op zijn berechting door het Hof van Cassatie. Hij moest in 1995 aftreden als secretaris-generaal van de NAVO omdat hij verdacht wordt steekpenningen te hebben aanvaard van de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta.