Opperste leider Iran haalt uit naar critici

TEHERAN, 27 NOV. De Iraanse Opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren opgeroepen tot berechting van ayatollah Hussein Ali Montazeri en anderen die zijn oppermacht ter discussie hebben gesteld. In Iran worden al meer dan een week demonstraties georganiseerd tegen met name Montazeri, eens de gedoodverfd opvolger van imam Khomeiny als Opperste Leider.

“Het gaat niet om een persoonlijke zaak”, zei Khamenei gisteren in een toespraak die over de staatstelevisie en -radio werd uitgezonden. Maar “wij zijn verplicht de ruggengraat van het islamitische regime te verdedigen”. “Als wat zij hebben gedaan illegaal is - wat het is -, als het verraad is tegen het volk - wat het is -, dan moeten uitvoerende en gerechtelijke macht hun plicht vervullen tegen deze individuen”, aldus Khamenei. “En ik ben ervan verwittigd dat zij hun plicht zullen vervullen en dat er geen laksheid zal zijn”, voegde hij eraan toe. De nieuwe Iraanse strafwet voorziet in een gevangenisstraf van twee jaar voor personen die “overtredingen” begaan tegen imam Khomeiny en zijn opvolger, Khamenei. De doodstraf staat op samenzwering tegen het regime.

Het in de grondwet verankerde principe van de voogdij van de Opperste Leider, de Velayat-e-Faqih, is het belangrijkste fundament van het islamitische regime in Iran. Montazeri, die in 1989 kort voor de dood van Khomeiny in ongenade viel en sindsdien onder huisarrest staat, en diverse anderen hebben opgeroepen tot inperking van de macht van de Opperste Leider. Deze zou dan de rol van 'toezichthouder' moeten spelen. Khamenei riep de Iraniërs overigens op niet het recht in eigen hand te nemen en vroeg hun niet langer te gaan demonstreren. “Ik vraag iedereen de marsen te staken. Natuurlijk moeten sprekers en schrijvers zich blijven inspannen de geest van de mensen helder te maken”, maar “er moeten geen vendetta's zijn”. Volgende week heeft in Teheran een topconferentie van islamitische landen plaats. Demonstraties zouden het leiderschap dan niet gelegen komen. (AFP, Reuters)