Muziekinstumenten

In zijn artikel over ergonomische muziekinstrumenten schrijft J.M. Deurvorst (Achterpagina, 19 november) dat “Jango (sic) Reinhardt met zijn aangepaste instrumenten” het bewijs vormt dat“ gehandicapten niet altijd in het nadeel zijn”. Nu zijn van weinig musici de speelstijl en instrumentkeuze zo uitvoerig gedocumenteerd als juist die van de legendarische jazzgitarist Django Reinhardt (1910-1953).

Zo mag bekend worden verondersteld dat Django, na het ongeluk waarbij zijn linkerhand verminkt raakte, niet zozeer zijn instrumenten als wel zijn speeltechniek heeft aangepast.

Alle bekende foto's van Django met gitaar - waarop onder meer exemplaren van Selmer, Mozzani, Gretsch en Levin - tonen standaard-instrumenten zonder speciale voorzieningen. Navrant daarbij is dat juist zijn favoriet, de door hem beroemd geworden Selmer Modèle Jazz, vanwege de extra lange mensuur als lastig bespeelbaar geldt - ook voor 'valide' gitaristen. Overigens heb ik met plezier kennis genomen van de in Deurvorsts artikel beschreven ontwikkelingen.

    • Ronald Veerman