Minder markt voor verswinkels

DELFT, 27 NOV. Het marktaandeel van de versspecialisten zoals bakkers, slagers, groente- en fruithandelaren is teruggelopen tot 24 procent. Tien jaar geleden was dat nog ruim 30 procent. Winkeliers kunnen dat verlies voor een belangrijk stuk terugwinnen door meer rekening houden met wat de klant wil.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Winkelraad, een onderdeel van MKB-Nederland. De verswinkels moeten volgens de raad meer inspelen op de behoefte van de consument aan snel boodschappen kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld door het inrichten van een zelfbedieningshoek en een snelkassa. Ook moet het mogelijk worden te bestellen per fax of via Internet.

Het geven van versheidgarantie en de uitbreiding van het assortiment kunnen ook een positief effect hebben. Het benadrukken van het ambachtelijke karakter is volgens MKB Nederland zeker zo belangrijk. Dat kan door de klant een kijkje in de keuken te geven, zo stelt de Nationale Winkelraad.

Samenwerking kan de positie van de verswinkels eveneens belangrijk verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om het opzetten van “een verstheater” dat onderdak biedt aan een reeks van winkels. Ook samenwerking met supermarkten komt de versbranche ten goede.

De overheid zou volgens MKB Nederland de versbranche kunnen steunen door het fiscaal aantrekkelijk maken van vernieuwingen zoals het toepassen van informatietechnologie en de scholing op dat gebied.

Ook de verhuizing naar een plek die meer klanten trekt, zou de overheid aantrekkelijk moeten maken.(ANP)