Kinderagenda

Sinterklaasgedicht

Zit jij ook dit jaar

met je handen in het haar

Omdat je bij jouw geschenken

geen mooie gedichten kan bedenken

Dan hebben we een goed bericht

kom naar het museum en maak een gedicht

Op wo 3 dec organiseert Museum De Dubbelde Palmboom, Rotterdam voor kinderen die op de valreep nog gedichten voor 5 december moeten maken, een workshop. Heb je al wel cadeautjes gekocht en surprises gemaakt, maar ben je geen kei in het dichten dan leert kinderboekenschrijver Arend van Dam je de fijne kneepjes van het vak.

*Sinterklaasrijmpjes maken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar op wo 3 dec vanaf 14u in het Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam (Delfshaven). Kosten ƒ 5. Reserveren 010-2176738.

Het Reispaleis

Een denkbeeldig Rotterdams plein, het Ben Onderwegplein, is het begin- en eindpunt van spannende reizen in het Reispaleis. Met een reisticket op zak reizen kinderen door Turkije, Marokko, Indonesië, Suriname, de Antillen en Nederland. Met opdrachten ontdekken kinderen van alles over hun eigen land en de landen van andere kinderen. Ook staat er het Dierbare Dingen Museum, waar 'lievelingsdingen' van mensen zijn opgeborgen en bij elk dierbaar voorwerp hoort natuurlijk een speciaal verhaal. Za 29 nov ontvangt Daan Dingemans, directeur van het Dierbare Dingen Museum, Sinterklaas op het Ben Onderwegplein. Alle bewoners van het plein zijn erbij en nu nodigt Daan ook alle kinderen tot 12 jaar uit om de Sint te komen begroeten. Sint komt met een paar pieten en ook neemt hij een grabbelton mee. Wat hij daarmee wil....?

*Het Reispaleis, onderdeel van Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam is open op za, zo en feestdagen van 11-17u en wo-middag van 13-17u, 1ste kerstdag en nieuwjaarsdag is het dicht. Toegang ƒ 4. Op za 29 nov komen Sinterklaas en zijn pieten tussen 11u30 en 14u.

Milieu

Een vuilniszak wordt op straat gezet, vol met afval: vieze stinkende visgraten, lege melkpakken, koffiefilters met koffieprut en kromme aardappelschillen. Met die vuilniszak begint het verhaal dat Jaap de Graaf van Reysburo Zwaardekoper op wo 3 dec om 14u30 en 15u30 vertelt voor kinderen van 5-12 jaar in het Natuurmuseum Groningen over een verliefd melkpak en een kat die graag een visje lust. Na het verhaal kunnen kinderen zelf aan de slag door bijvoorbeeld een peddelboot te maken uit een melkpak en mogen ze ook nog een kijkje nemen op de tentoonstelling. Daar kunnen ze van alles te weten komen over het milieu; wordt er voor je T-shirt wel milieuvriendelijke verf gebruikt en worden die T-shirts niet gemaakt door kinderen die daar veel te jong voor zijn. Eten kinderen niet te veel vlees (hamburgers!), waar kan energie en water worden bespaard en hoe zit het met de wegwerpluiers van je kleine broertje of zusje.

*Kindermiddag in het Natuurmuseum, Praedinussingel 59, Groningen op wo 3 dec om 14u30 en 15u30 voor kinderen van 5 -12 jaar. Reserveren 050-3676170. Kosten ƒ 2,50.

Kusje van de maan

Liesje moet gaan slapen. Als ze goed is uitgerust mag ze mee naar het bos. Maar eerst wil ze nog een verhaaltje en een kusje van de maan. Dan droomt ze dat de sterrenfee komt. Als Liesje wakker wordt, gaat ze samen met de kinderen naar het bos. Daar zoeken ze de dieren, die Liesje in haar droom heeft gezien. Op zo 30 nov om 11u speelt Marleen Groenland van Poppentheater 't Groene Land' in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten het poppenspel 'Kusje van de maan' voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

*Poppenspel 'Kusje van de maan' voor kinderen van 4-8 jaar op 30 nov om 11u in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk. Kosten leden ƒ 4, niet-leden ƒ 5. Reserveren 013-5219209.

Morgen ben ik een vis

Ze kwamen uit Afghanistan, Bosnië, Brazilië, Ghana, de Dominicaanse Republiek, Ethiopië, Iran, Irak, Nederland, Somalië, Marokko, Turkije en Suriname. Sommigen zijn hier gekomen om asiel te zoeken, andere kinderen zijn hier geboren. Wat ze willen, voelen en denken is te lezen in gedichten die ze tussen 1994 en 1997 in het project School der Poëzie hebben geschreven. Zo 30 nov wordt de bundel 'Morgen ben ik een vis' met een selectie van die gedichten (ƒ 19,50) ten doop gehouden in de Rode Hoed bij de PoëzieMarathon, een theaterprogramma, waarin jongeren de zelf geschreven gedichten voorlezen. Ook is er een wedstrijd waarbij door hen zelf uitgekozen poëzie van echte dichters gedeclameerd wordt. Aan de middag werken o.a. de dichters Bart Chabot en Ruben van Gogh mee en om het allemaal niet te saai te laten zijn is er ook rap, dans, skaters en een veejay.

*PoëzieMarathon 'Morgen ben ik een vis' op 30 nov v.a. 13u30 in de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Kaarten à ƒ 7,50 en ƒ 12 bestellen op 020-6385606.

Gekke foto's

Kunstenaar Benoît Hermans maakt (foto)collages. Hij zet hoofden op verkeerde lichamen en (bekende) mensen in een omgeving waar ze helemaal niet horen. Hij gebruikt niet alleen foto's, maar hij plakt, tekent, verft en boetseert er ook bij. In het Maastrichtse Bonnefantenmusem is zijn werk nu te zien en op het Bonnefantenfestival, zo 30 nov geeft hij voor kinderen van 8 tot 12 jaar een workshop. Vanaf 14u zijn de toegangskaartjes gratis af te halen bij de balie (wie het eerst komt, het eerst maalt) en om 14u30 beginnen 'de lessen'. Neem oude foto's mee (alleen als er in geknipt mag worden), tijdschriften, poëzieplaatjes, posters, etc. voor scharen, tekenstiften, lijm zorgt het museum en als je er niet uitkomt helpt Benoît Hermans je.

*Workshop Collagetechniek onder leiding van Benoît Hermans op zo 30 nov van 14u30-16u in het Auditorium van het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250, Maastricht voor kinderen van 8-12 jaar. Inl 043-3290190.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker