Hier & Daar

Pop Art

Het Fries Museum zal vanaf 29 nov verschillende aspecten van het fenomeen pop belichten. Te zien zijn historische en hedendaagse poppen, bijzondere, gewonen, mooie en lelijke. Er zijn houtenexemplaren, zeldzame waspoppen, theaterpoppen, karakterpoppen en poppen van gerenommeerde fabrikanten als Jumeau en Armand Marseille.

*Pop Art - over poppen, mensen en beelden. Fries Museum, 29 nov t/m 1 mrt. Turfmarkt 11, Leeuwarden. Ma t/m za 11-17u, zon- en feestdagen 13-17u. 25 dec en 1 jan gesloten. Inl 058-2123001

Finse Kerstmarkt

De Finse Zeemanskerk, het centrum voor Finse activiteiten in Nederland, organiseert op vr 28 nov om 15u kerstmarkten in Amsterdam en Rotterdam. Te koop zijn onder meer: verse zalm en ingeblikt rendiervlees, likeuren en vruchtenwijnen, Fins design in textiel en glas en messen en borden van Steellife en nog veel meer. De enige echte Kerstman, volgens de Finnen dan, Joulupukki, is er ook. De opbrengsten van de markt komen ten goede aan het Fins cultureel centrum.

*Finse Kerstmarkt in Rotterdam, 's-Gravendijkwal 64, vr 28 nov 15-21u, za en zo 12-18u. In Amsterdam Zuid-Oost, Atlas kantorencentrum Hoogoorddreef 15, 13 dec 10-16u. Inl 010-4366164

Charles Dickens

Originele tekeningen en prenten uit de negentiende en twintigste eeuw bij verhalen van Charles Dickens zijn te zien in het Gemeentemuseum in Helmond. Oliver Twist, David Copperfield en A Christmas Carol zijn in de loop der tijd door vele illustratoren van plaatjes voorzien. Begin negentiende eeuw bestond er in Groot-Brittannië een traditie van het aan de kaak te stellen van maatschappelijke wantoestanden door middel van prenten en karikaturen. In Nederland maakte Anton Pieck (1975) tekeningen bij A Christmas Carol.

*Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, tel. 0492-547475. Di-vr 10-17u, za-zo 14-17u. Tot 12 mrt '98.

Kampeer & Caravan Rai

Van 28 nov t/m 3 dec is de Rai in Am,sterdam het mekka voor kamperend Nederland. Alle mogelijke tenten en caravans zijn daar dan te bewonderen. Verder in het 'Lekker weg in eigen land-paviljoen' tips voor uitstapjes en vakanties in eigen land.

*Kampeer en Caravan RAI, vr 28 nov t/m wo 3 dec, dag. 10-18u. Toegang: ƒ 17,50. Pas 65 ƒ 10, kinderen t/m 11 jr gratis.

Ed van der Elsken

De tentoonstelling 'Leve ik' in het Amsterdams Historisch Museum belicht leven en werk van Ed van der Elsken (1925-90). Voor het eerst worden zijn foto's in duidelijke relatie tot zijn films getoond. Het werk is gegroepeerd rond belangrijke thema's en episodes in zijn leven: kunst, Amsterdam, Parijs, gezin, reizen, cultuur en natuur.

* Leve ik, foto's en films van Ed van der Elsken, t/m 4 jan. Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, A'dam. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u. Inl 020-5231822

Pelgrims

Vandaag opent de Amerikaanse ambassadeur K. Terry Dornbush het American Pilgrim Museum in Leiden. De Pilgrims ontvluchtten de religieuze intolerantie in Engeland en zochten bescherming in Leiden. Daar bleven zij elf jaar voor zij in 1620 met de Mayflower zeil zetten naar Noord-Amerika. De Pilgrims hebben zich een blijvende plek in de Amerikaanse verbeeldingswereld verworven. Ieder jaar wordt op 27 nov Thanksgivings Day gevierd, het eerste oogstfeest van de Pilgrims in Amerika. In het museum verhalen korte teksten en oorspronkelijke, zeventiende eeuwse gravures van de Pilgrim Story.

*Leiden American Pilgrim Museum, Beschuitsteeg 9, Leiden. Tel. 071-5122413. Wo t/m za 13-17u. Volw ƒ 3

Skelet

In het Museon is op de dinosaurus-tentoonstelling 'The Lost World' de reconstructie te aanschouwen van het 75 miljoen jaar oude skelet van een Hypocrosaurus. In september viel het fossiel uit een vrachtwagen en liep meer dan honderd breuken op. Aanvankelijk zou het geschonden geraamte naar Canada worden gestuurd om daar hersteld te laten worden, maar het transport werd te riskant geacht en nu wordt het gebeente in het museum, voor iedereen zichtbaar weer opgebouwd.

*The Lost World, Museon Stadhouderslaan 47 Den Haag. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u. 13 Jaar en ouder ƒ 14, 5 t/m 12 jr ƒ 10, 65+ ƒ 12.