Groene roos gekweekt in Limburg

ROTTERDAM, 27 NOV. Voor het eerst is een rozenkweker er in geslaagd een groene roos te kweken. B. Steenks uit het Limburgse Maasbree heeft zijn roos Emerald gedoopt, vernoemd naar de groene smaragd. Volgens de rozenkweker is het een wereldprimeur die hij volgend jaar op de markt brengt.

Steenks deed er zeven jaar over om de groene roos te ontwikkelen. Daarbij werkte hij samen met het veredelingsbedrijf Preesman in Rijsenhout. Eén kruising leverde 30.000 zaailingen op. Na zeven jaar selecteren, kwam uiteindelijk de groene bloem tevoorschijn.

Volgens woordvoerder E. Titulaer van het Limburgse kwekersbedrijf komt de prijs van de groene roos tussen de vijf en zes gulden te liggen. “We bieden de roos in beperkte hoeveelheid aan, een zekere exclusiviteit moet gewaarborgd blijven”, aldus Titulaer.

Steenks kweekt per jaar zo'n 25 miljoen rozen. Het bedrijf hoopt in 1998 geurrozen op de bloemenmarkt te introduceren. “Want de meeste rozen ruiken niet”, zegt Titulaer. Over twee tot drie jaar hoopt Steenks nog een noviteit te presenteren: de blauwe roos.