Goud onder 300 dollar

ROTTERDAM, 27 NOV. De goudprijs is gisteren onder de 300 dollar gedoken en daarmee op het laagste peil van de afgelopen twaalfeneenhalf jaar beland. Op de markt voor edelmetalen in Londen werd een officiële prijs vastgesteld van 297 dollar voor een ounce (31,1 gram) tegen 300,70 dollar op dinsdag. Vanmorgen noteerde het goud nog iets lager.

De goudprijs is al tijden aan het dalen. Het metaal heeft zijn functie als toevluchtsoord in bange financiële tijden verloren, met als gevolg dat de vraag ernaar alleen maar kleiner aan het worden is, terwijl de productie op peil blijft.

De goudprijs bereikte begin 1980 zijn hoogste punt van 850 dollar per ounce. De laagste prijs sinds die tijd bedroeg 287,50 dollar. Dat was in 1985. Deskundigen sluiten niet uit dat de prijs daar binnenkort weer onder duikt.

Begin vorig jaar kostte het edele metaal 420 dollar per ounce. Begin dit jaar was dat 364 dollar per ounce. De daling heeft in Zuid-Afrika, een grote goudproducent, al geleid tot de sluiting van goudmijnen.

Sinds juli dit jaar is de daling versterkt. Dat kwam doordat Australië 167 ton van het edele metaal, tweederde van zijn officiële voorraad, verkocht omdat het het niet langer nodig oordeelde om 20 procent van zijn nationale reserve in goud aan te houden, zeker omdat er in de bodem nog veel van het edele metaal zit. Andere centrale banken, waaronder die van Nederland, hadden al eerder een deel van hun goudvoorraad op de markt gebracht.

De onzekerheid op de markt wordt alleen maar groter nu er een discussie is ontstaan of het wel nodig is dat de toekomstige Europese Centrale Bank een voorraad goud gaat aanhouden. Als besloten wordt dat dat niet nodig is, zullen diverse centrale banken van hun goud af willen.Op het ogenblik bezitten banken en andere financiële instellingen ongeveer 43.000 ton van het edele metaal. De jaarlijkse productie bedraagt 2400 ton.

De prijsdaling heeft er wel voor gezorgd dat in de eerste tien maanden van dit jaar recordhoeveelheden goud zijn aangekocht in het Zuid-Oosten van Azië, India en het Midden Oosten, waar een traditionele voorkeur voor goud geldt. Veel van dat goud wordt nu te koop aangeboden als gevolg van de financiële crisis in een aantal Aziatische landen.