Gel-biefstuk voor magere fietsersbil

Gel Tech, voor ƒ 29 te koop bij Gimmethat (in Magna Plaza), Nieuwezijds Voorburgwal 182, Amsterdam, tel 020-6388757.

Het zadel van mijn racefiets is smal en smaakvol. Sierlijk en tamelijk onbescheiden is de naam van de fabrikant er met rood en geel borduursel in verwerkt. Italiaans design, zowel aerodynamisch als esthetisch zeer verantwoord, maar vooral hard. Zo hard, dat iemand zich onlangs afvroeg of de in het zadel geborduurde naam leesbaar in m'n billen staat gedrukt zodra ik van de fiets stap.

De combinatie van een hard zadel en een schrijnend tekort aan bilvet levert een fervente, maar niet al te doorspekte wielrenner vele kilometers lichte zadelpijn op. Maar wie over zo'n detail van de stoere wielersport zeurt, kan beter postzegels gaan verzamelen of zijn vrije tijd in een aquarium stoppen.

Onlangs kreeg ik echter een zadelovertrek in handen, bedoeld om het zitleed te verzachten. De zwarte voering, die de vorm van een zadel heeft, bevat een bijna één centimeter dikke laag gel, een technologische buffer tussen het harde zadel en de meedogenloze darmbeenderen van het zitvlak. Voordat ik met deze nieuwerwetse biefstuk de weg op ging, vertoefde het zadeljasje een paar weken op het zadel zonder dat ook maar één kilometer werd beproefd of het nieuwe middel de zadelpijn ook verzacht. Met een veter strak om het zadel gegord kon het ding op die manier in alle rust alvast de vorm van het zadel aannemen.

Zondag de lange zwarte fietsbroek zonder zeemleren kruis aangetrokken, daaronder een witte fietsonderbroek met zeemleren kruis. De zadelovertrek van Gel Tech - volgens de fabrikant warm in de winter en koel in de zomer - voelde meteen als een aangename aanvulling op het zeemleren kruis. De gladde fietsbroek gleed bij het pedaleren vervaarlijk over het kunststoffen en eveneens gladde zadelovertrek vol gel, wat niet zozeer ongemakkelijk als wel onwennig aanvoelde. Vooral hobbelend over de ruwe klinkers in het centrum van Oudewater was de glijfactor hoog.

Na een uur stapte ik pijnvrij van de fiets, van het zadel waarop onderweg niemand me kon zien zitten. Want dat is een groot voordeel van het kontkussentje: je ziet het zadeljasje niet, maar voelt het des te beter.

    • Ward op den Brouw