Fors verlies CDA in Boxmeer

BOXMEER/WEERT, 27 NOV. Het CDA heeft een fors verlies geleden bij de gemeenteraadsverkiezing gisteren in Boxmeer en Vierlingsbeek. De inwoners van die Brabantse plaatsen moesten vervroegd naar de stembus omdat hun gemeenten zijn samengevoegd.

In het oorspronkelijke Boxmeer bezette het CDA vijf van de zeventien zetels. In de nieuwe raad komen de christendemocraten terug met drie van de 21 zetels. De SP groeide naar drie zetels. Acht plaatselijke groeperingen haalden samen dertien zetels in de nieuwe gemeente Boxmeer, waar 28.500 mensen wonen. CDA, PvdA, SP en VVD hebben er samen acht. In de oude raad waren die vier landelijke partijen nog in de meerderheid.

Het nieuwe Boxmeer is ontstaan op nadrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. De samengevoegde gemeenten hebben zich altijd verzet tegen de herindeling.

In de nieuwe raad van het Limburgse Weert (47.720 inwoners) keren de Centrumdemocraten niet terug. De CD verloor haar zetel bij de verkiezingen in Weert en Stramproy, die op 1 januari samengaan. Er deden zich geen opmerkelijke verschuivingen voor. In de nieuwe gemeenteraad (29 leden) bezet het CDA acht zetels, de PvdA zes en de VVD vier. De lokale partijen Werknemerspartij en Pact'97 veroverden ieder vijf zetels. (ANP)