FAA gelast onderzoek Boeings

WASHINGTON, 27 NOV. Luchtvaartmaatschappijen moeten controleren of in hun Boeings-toestellen kortsluiting in of bij de brandstoftanks kan ontstaan. De KLM voert al enkele weken inspecties uit aan de bedrading die met een buis door de brandstoftanks loopt. Dit is gebeurd op verzoek van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten van de Federal Aviation Authority (FAA), die daarvoor wereldwijd zes weken geleden een opdracht hebben uitgevaardigd.

Tijdens een eerste onderzoek zijn bij de KLM geen onregelmatigheden geconstateerd. De KLM heeft al een aantal Boeings 747 gecontroleerd en onderzoekt de rest van de Boeing 747-vloot van 32 toestellen tijdens reguliere onderhoudsbeurten aan de toestellen. Wel heeft de KLM een verzoek aan de FAA laten uitgaan of kan worden uitgevaardigd dat de centrale brandstoftanks tussen de vleugels niet kunnen worden gecontroleerd. Volgens de een woordvoerder van de KLM gebeurt dit strikt als preventie. In dat kader wil de KLM al haar toestellen gaan controleren.

De FAA heeft twee nieuwe richtlijnen doen uitgaan na recente tests naar aanleiding van de explosie van vlucht TWA 800 voor de kust van New York. Daarbij kwamen vorig jaar 230 mensen om het leven. Hoewel de oorzaak van het ongeval nooit is vastgesteld mag volgens de KLM en FAA niet worden uitgesloten dat een kortsluiting in de brandstoftanks de oorzaak van het ongeluk zijn.