Economische groei komt op 2,9 procent

ROTTERDAM, 27 NOV. De economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 2,9 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend. Vooral de toename van de consumentenbestedingen stimuleerde de economie. De consument gaf drie procent meer uit.

In het derde kwartaal ondervond de economie opnieuw de gevolgen van de varkenspest. Het CBS schat de schade op een kleine miljard gulden, wat ongeveer een half procent scheelt in de groei in het derde kwartaal. Daarnaast heeft een aantal bedrijven indirecte schade opgelopen door de pest, waardoor het groeipercentage nog iets verder wordt gedrukt.

De totale economische groei in de eerste negen maanden van dit jaar komt ook uit op 2,9 procent. Hiermee lijkt het uitgesloten dat de eerdere voorspelling van het Centraal Planbureau nog wordt gehaald. Het CPB dacht in augustus nog dat de economie dit jaar 3,25 procent zou groeien. De enorme schade van de varkenspest was hierbij al ingecalculeerd.

Om de voorspelde groei te halen, moet de economie in het laatste kwartaal een onwaarschijnlijke vier procent groeien. Aannemelijker is dat de groei over geheel 1997 rond de drie procent uitkomt, terwijl die over 1996 nog 3,3 procent was.

Toch is CBS-medewerker P. Oomens positief over de Nederlandse economie. “Het totaalbeeld is positief. We zien over een breed front gunstige ontwikkelingen. De varkenspest doet pijn, maar het totaalbeeld blijft zó positief, dat die paar tienden van procenten niet zoveel uitmaken.” Aan de Nederlandse consument zal het niet liggen. Die besteedde in het derde kwartaal drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar; aan duurzame goederen (zoals auto's en wasmachines) zelfs 3,7 procent meer.

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat er 4,8 procent minder benzine is verkocht in het derde kwartaal. Vanaf 1 juli ging de accijns op benzine omhoog. Het CBS, dat alleen de verkopen in Nederland bijhoudt, denkt dat veel automobilisten in Duitsland of België tanken.