Conflict over hulprelatie met Nederland; Breuk dreigt in coalitie Suriname

PARAMARIBO, 27 NOV. De Surinaamse coalitiepartij BVD stapt uit de regeringscoalitie als president Wijdenbosch het laat aankomen op een breuk in de hulprelatie met Nederland. Dit betekent dat de huidige coalitie haar meerderheid in parlement zou verliezen, waardoor de president tot aftreden kan worden gedwongen.

Bestuursleden van de hindostaanse Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) hebben deze waarschuwing gisteren geuit, nadat president Wijdenbosch bij de herdenking van de onafhankelijkheid had gedreigd dat het tot een breuk in de relatie tussen Nederland en Suriname kan komen.

Wijdenbosch had onder meer verklaard dat het aan Suriname is te bepalen wie bepaalde overheidsfuncties bekleden en dat Nederland dat moet accepteren. De Surinaamse president verwees hiermee indirect naar het arrestatiebevel tegen adviseur van staat Bouterse, die door de Nederlandse justitie wordt verdacht van drugscriminaliteit. Wijdenbosch eist hiermee in feite dat het arrestatiebevel van tafel gaat.

“Als er een breuk komt in de relatie met Nederland stapt de BVD uit de coalitie. En als de BVD eruit stapt, is het afgelopen met het kabinet”, aldus BVD-bestuurslid ir. R. Kalloe gisteren tegen deze krant.

BVD-voorzitter A. Mungra uitte gisteren hetzelfde dreigement in het Surinaamse dagblad De War Tijd. Volgens Mungra is het besluit uit de coalitie de stappen in het geval van een breuk met Nederland afgelopen weekeinde in een partijberaad genomen.

Bestuurslid Kalloe meent dat er “geen enkele reden” is de relatie met Nederland op scherp te zetten. Volgens Kalloe beschouwt zijn partij stopzetting van de ontwikkelingsrelatie reeds als een breuk met Nederland.

De BVD is met vijf parlementszetels een belangrijke partner van de regeringspartij NDP, waarvan Bouterse de voorzitter is.

Volgens Kalloe dient het beleidsoverleg met minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) alsnog zo spoedig mogelijk plaats te vinden. President Wijdenbosch had dit overleg, dat voor volgende week was gepland, opgeschort wegens de volgens hem vertroebelde verhouding tussen beide landen. Volgens Wijdenbosch moet eerst overleg op topniveau met Nederland plaatshebben, alvorens eventueel sprake kan zijn van hervatting van de ontwikkelingsrelatie.

Volgens Kalloe kan het uitstappen van de BVD leiden tot een motie van wantrouwen in de Nationale Assemblee, waarbij volgens de grondwet de president met gewone meerderheid tot aftreden kan worden gedwongen.

De BVD zou dan naar andere coalitiemogelijkheden willen zoeken. “In de politiek dienen zich altijd alternatieven aan,” aldus het BVD-bestuurslid. Hij wees er ook op dat bij zijn partij al langer ongenoegen bestaat over het “dominante” gedrag van de NDP in de regeringscoalitie.

De BVD is tot nu de enige partij in de regeringscoalitie die zich openlijk heeft gekeerd tegen het besluit van Wijdenbosch dat minister Pronk voorlopig niet welkom is in Paramaribo en het dreigement het tot een breuk met Nederland te laten komen.

    • Hans Buddingh'