Clinton beëindigt boycot Netanyahu, bezoek in beraad

TEL AVIV, 27 NOV. De Amerikaanse president Clinton heeft zijn 'boycot' van de Israelische premier, Netanyahu, beëindigd na een telefoongesprek tussen Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft laten weten dat Israel en de Verenigde Staten overleggen over een geschikte datum voor een bezoek van Netanyahu aan Washington.

Gisteren oefende Netanyahu in een vraaggesprek met de nieuwszender CNN scherpe kritiek uit op het “manipuleren” door Clinton van een onderhoud met hem voor politieke doeleinden. “Dat past landen die bondgenoten van elkaar zijn niet, en het past zelfs landen niet die dat niet zijn.” Netanyahu zou, aldus de Israelische pers vandaag, de Amerikaanse president er zelfs van verdenken hem te 'demoniseren' door hem als “een Westerse Saddam Hussein” af te schilderen.

Volgens Israelische correspondenten in Washington is de lobby voor Israel tot actie overgegaan om Clinton er toe te brengen Netanyahu te ontvangen. In die kringen overheerst de mening dat Clinton het meningsverschil met Netanyahu over de terugtrekking van Israelische troepen uit delen van de Westelijke Jordaanoever te ver heeft opgedreven.

Het debat daarover is gisteren - tegen de achtergrond van een mogelijke regeringscrisis - begonnen. Zondag zal de regering mogelijk een beslissing nemen over de grootte van het gebied dat aan de Palestijnen in het kader van de zogeheten tweede terugtrekking uit het Oslo-akkoord zal worden aangeboden. Volgens radio Israel wil Netanyahu de terugtrekking tot maart volgend jaar uitstellen, en deze zelfs dan afhankelijk maken van de inzet van het Palestijnse Gezag tegen de terreur van de moslim-extremistische Hamas. De ministers tastten gisteren nog in het duister over de omvang van het gebied op de Westelijke Jordaanoever dat volgens Netanyahu in Palestijnse handen kan overgaan zonder de veiligheid van Israel in gevaar te brengen. Hoeveel nederzettingen (en welke) onder Palestijnse controle komen, is de vraag die politici bezighoudt.

Netanyahu viel gisteren uit naar minister Ariel Sharon, die eerder had gezegd dat de stichting van een Palestijnse staat onvermijdelijk is. Op zijn beurt beschuldigde Sharon Netanyahu ervan Israel terug te leiden naar de grenzen van 1967. Gisteravond zei Ahmed Tibi, de officieuze Israelisch-Arabische woordvoerder van Yasser Arafat, dat de Palestijnen in mei 1999 een Palestijnse staat zullen uitroepen, ongeacht de stand van zaken in het vredesproces.

Ehud Barak, de socialistische partijleider, waarschuwde gisteren voor een Palestijnse guerrillastrijd als er geen schot komt in het vredesproces. Volgens hem kan van de Palestijnen niet worden verwacht dat zij de minimale Israelische voorstellen aanvaarden.