Bladen

J/M MAANDBLAD VOOR OUDERS

'Kinderen spelen niet graag zoals ouders dat willen zien', aldus Marc Dhooge, importeur van onder meer Power Rangers en Tamagotshi in het decembernummer van J/M Maandblad voor ouders. Meer over speelgoed brengt een special over de feestinkopen van tien moeders: “Waarschijnlijk zal ik het eerst tien keer in mijn handen hebben en dan uiteindelijk toch kopen.” J/M opent met de vraag in hoeverre ouders verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen (“Ouders straffen voor het wangedrag van hun kinderen heeft geen zin, je kunt ze beter hulp aanbieden.”)

*J/M Maandblad voor ouders, ƒ 6,95

COSMOPOLITAN

Wie zijn de topvrouwen van 1997? Cosmo verzamelde er vijfentwintig van het cabaretduo Plien & Bianca tot actrice Cameron Diaz, brutale meiden Tatum Dagelet en Jennifer de Jong en natte droom van mannen en vrouwen MTV-presentatrice Jenny McCarthy. Verder veel fun als single met kerst, met tips: ga op reis, geef een feest, ga op kroegentocht. En een mannenspecial: over zijn favoriete keukengereedschap (stoere messen en robuuste stampers), tongzoenen (lipstick is niet favoriet) en tot slot een enquête voor haar over hem.

*Cosmopolitan, ƒ 7,95

NOUVEAU

De voor de feestdagen goudgekleurde Nouveau brengt een vijf-gangen Montignac kerstdiner: van courgetteblini's met kaviaar tot cantarellentartaar en chocolade-koffiemousse. Ook veel over het dekken van de feestelijke dis (hoe hoort het en hoe ziet het er klassiek, feestelijk of apart uit) en andere feest-versierselen (van guirlandes tot zelfgemaakte tafelkleden). En een kerstoverpeinzing van Dominee Nico ter Linden: “Het enige cadeau onder de Kerstboom was een boek.”

*Nouveau, ƒ 7,95

ELLE

In Elle praten trotse mannen over hun sterke vrouwen. Fotograaf Peter Wagenaar bijvoorbeeld over lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers: “Ze heeft visie en het vermogen groot te denken.” En veel feestkleding natuurlijk: de magie van zwart, het brokaat van de 'queen of sheba' en de bijpassende glimmende accessoires. En een interview met filmster Ewan McGregor: “Natuurlijk heb ik een grote penis schat.”

*Elle, ƒ 8,50

SEASONS

Volgens een oud geloof zouden in de kerstnacht de dieren kunnen praten. Aldus Seasons. En wist u dat dat komt omdat de mensen dan even doof zijn? Naast de onvermijdelijke kersttips (papieren dennenappels vouwen, goudgeverfde peertjes als naamkaartje bij het kerstdiner) ook een reportage over de geschiedenis van het trijp, een fluweelzachte bekledingsstof van angorawol. Ook een oogstrelende foto van oeufs à la neige met bijbehorend recept en alles over suikergoed (voor wie nog even in de Sinterklaassfeer wil blijven).

*Seasons, ƒ 8,95

MARIE CLAIRE

Evenals Cosmopolitan verzamelde ook Marie Claire topvrouwen van het jaar 1997. Portretjes van schaatster Tonny de Jong, actrice Esmée de la Bretonnière en filmmaakster Paula van der Oest (weer zwanger en weer een film: “Ja ik heb best veel energie.”) Je moeder zit tussen je oren, oftewel hoe kom je los van je innerlijke moeder? “Liever dan het conflict aan te gaan, smoren we onze boosheid in aardig, lief en aangepast gedrag.” Want dat hebben we nu eenmaal van onze moeder geleerd. Voor Marie Claire dienden de roaring twenties als inspiratiebron voor de feestdagen: transparante minijurkjes en mini-smokings.

*Marie Claire, ƒ 8,50

VIVENDA

Behalve het kwartaaloverzicht van te koop staande huizen per provincie ook een fotoreportage over een Californian Dreamhouse (voor wie het wat verderop wil zoeken). Een special over kachels, verwarmingselementen, schouwen en glasverwarming. En een kijkje in de luxe woning van modekoning Frans Molenaar: “Zoals je niet met losse handen loopt, zo wil ik ook niet in een huis vol afbladderende verf wonen.” Kunstenares Ans Markus woont in haar atelier: “Eigenlijk gebeurt het hier allemaal, wonen, werken.”

*Vivenda, ƒ 8,95

VB/AVANTA MAGAZINE

VB Magazine, het blad voor 'vrouwen met ambitie', heeft zijn naam veranderd in Avanta Magazine. De oude naam was te weinig prikkelend, aldus hoofdredacteur Emily Nobis. Avanta moet de vooruitgang uitdrukken die vrouwen nastreven. Het december-nummer staat in het teken van 'Kansen grijpen' en Philips-woordvoerder Angelique Paulussen vertelt hoe zij dat doet, o.a. door groene nagellak en gekke panties.

*Avanta Magazine, ƒ 5

QUOTE

Weinig citerenswaardigs in Quote deze maand, al belooft de cover de agressiefste advocaten, de beste consultants en de handigste headhunters. Het blad opent met een pagina of vier bij-zaken (scientology per fax en de klanten van strafpleiter Bram Moszkowicz) om vervolgens tot de lopende zaken over te gaan (van Hollandse marketeer tot hamburgertycoon in Rio). Verder veel dure auto's en stijgende grafieken.

*Quote, ƒ 9,95

MAN

Man, Sire en Hij komen met een even effectieve als ludieke oplossing voor the battle of the sexes: een babydraagdoek van krijtstreepstof. Een hippe typische Man-man poseert op de cover en zelfs de Calvin Klein reclame met vader die met twee koters op het strand rent is in stijl. Een reisreportage over Tokio met foto's van Eric van den Elsen. En oude en nieuwe sociëteiten: onder meer De Kring en Baby. En wie jong wil blijven, heeft een nieuwe optie: de laserstraal snijdt, brandt en schuurt alle ouderdomsoneffenheden weg.

*Man, ƒ 9,95