Bezittingen oud-nazi in Brazilië gevonden

SÃO PAOLO, 27 NOV. De Braziliaanse justitie heeft gisteren een bankkluis geopend waarin vermoedelijk bezittingen liggen die door de nazi's zijn gestolen van Holocaust-slachtoffers. De kluis, die toebehoorde aan de in 1983 overleden oud-nazi Albert Blume, werd geopend op verzoek van een speciale Braziliaanse commissie die probeert nazi-gelden in Brazilië op te sporen.

In de kluis van Blume, die in 1938 naar Brazilië emigreerde, bevonden zich juwelen, gouden munten, goud- en zilverstaven, cash en ook 50 tot 60 gouden tanden, met een totale waarde van bijna 9 miljoen gulden. Verder bevatte de kluis een groot aantal documenten die zijn voorzien van hakenkruizen en een handgeschreven dagboek van Blume.

Blume leidde een eenvoudig leven in São Paulo, waar hij een krappe eenkamerflat bewoonde. Hij werd begraven in een anoniem gemeentelijk graf. Na verschillende baantjes te hebben gehad, begon hij in het begin van de jaren zestig een pandjeshuis. De advocaat die namens de Braziliaanse overheid op zoek is gegaan naar erfgenamen, zei dat de bezittingen mogelijk in in verband gebracht kunnen worden met het pandjeshuis. Een eveneens in Brazilië wonende 95-jarige tante van Blume maakt aanspraak op de erfenis.

Henry Sobel, rabbijn en lid van de commissie voor onderzoek naar nazi-tegoeden, gaat er echter vanuit dat Blume betrokken was bij een netwerk van nazi's die aan het einde van de oorlog naar Zuid-Amerika probeerden te vluchten, bekend als de Operatie Odessa. Sommige historici veronderstellen dat Blume's broer een hoge functie had bij de Gestapo, de geheime politie van de nazi's. Sobel hoopt dat de inhoud van de kluis nieuw licht kan werpen op het illegaal opvangen van nazi-vluchtelingen in de jaren veertig door de Braziliaanse regering, waarvan sommige leden duidelijk nazi-sympathieën hadden. (Reuters)