'Bestuurlijke elite negeert minderheden'

LEIDEN, 27 NOV. De bestuurlijke elite geeft geen richting aan het minderhedenbeleid in Nederland en gaat zo voorbij aan de problemen in de samenleving. Dit heeft oud-minister Van Thijn gisteren gezegd bij de aanvaarding van de Cleveringa-leerstoel in Leiden. “De dreigende verwijdering tussen de publieke en politieke agenda (...) en de afwezigheid van een duidelijk ethisch profiel van de bestuurlijke elite zijn problemen.”

In zijn rede hekelde Van Thijn gisteren de angst van politici om een minderhedenbeleid te voeren, gericht op pluraliteit. De oud-burgemeester van Amsterdam meent dat deze houding wordt ingegeven door de “vermeende afbrokkeling van het draagvlak van de multiculturele samenleving”. Van Thijn: “Maar ook hier is angst een slechte raadgever. De bestuurlijke elite laat gods water over gods polder lopen en verzaakt haar educatieve verantwoordelijkheid.”

De prominente PvdA'er Van Thijn wees er gisteren op dat immigratie niet meer is weg te denken uit Nederland.

De Cleveringa-leerstoel van de Rijksuniversiteit Leiden werd in 1970 ingesteld ter herinnering aan professor R. Cleveringa, die zich in november 1940 uitsprak tegen de verwijdering van zijn joodse collega E.M. Meijers tijdens een met het Wilhelmus afgesloten college.