Beoogd lijsttrekker CDA nu op lage plaats

ROTTERDAM, 27 NOV. Het Rotterdamse CDA-bestuur heeft het Tweede-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden (59), die volgend jaar de Kamer verlaat, op de dertigste plaats van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gezet. Een half jaar geleden vroeg hetzelfde bestuur Van der Heijden, die sinds 1982 Kamerlid is, of hij naar Rotterdam wilde terugkeren om als lijsttrekker het plaatselijke CDA aan te voeren. Het CDA heeft zes van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad.

Van der Heijden, die tussen 1970 en 1978 raadslid in Rotterdam was, nam genoegen met de tweede plaats op de ontwerp-kandidatenlijst die het CDA-bestuur enkele weken geleden bekendmaakte. Als lijsttrekker stelde het bestuur de huidige CDA-wethouder J. van der Tak (42) voor. Daarna kwam echter binnen het CDA een actie op gang van partijleden die vrezen dat Van der Heijden een te prominente rol zal gaan spelen. Ook de bekende bloedgroepen-kwestie - Van der Heijden is rooms-katholiek - zou volgens sommige CDA-ers een rol hebben gespeeld. De ledenvergadering van het CDA beslist dinsdag over de lijst, die wordt gedomineerd door debutanten.

Van der Heijden kan overigens gemakkelijk rechtstreeks in de raad worden gekozen, ook al staat hij onderaan de kandidatenlijst. De nieuwe Kieswet bepaalt dat een kandidaat rechtstreeks in de raad komt als hij een kwart van de kiesdeler als voorkeurstemmen krijgt, wat in Rotterdam overeen komt met circa 1.400 stemmen. Het Kamerlid, een voormalige KVP-er, speelt al jaren een belangrijke rol in het politieke en maatschappelijk leven in de Maasstad.