Beleggers kopen Nedlloyd op een dieptepunt

AMSTERDAM, 27 nov. De in de ogen van beleggers teleurstellende kwartaalcijfers van transportconcern Nedlloyd werden gisteren op de beurs afgestraft met een koersdaling van 10 procent. Vanochtend herstelde Nedlloyd 3,40 gulden op 46 gulden door aankopen van koopjesjagers.

AMSTERDAM De aanhoudende stijging van de dollarkoers en verder herstel van de beurzen in het Verre Oosten legden vanochtend de basis voor verdere koersstijgingen in Amsterdam. De AEX steeg na het middaguur naar 889,23 punten, 6,08 punten winst.

Bij lage omzetten gingen de meeste hoofdfondsen omhoog. De handel was rustig. Dat werd mede veroorzaakt door het feit dat Wall Street vandaag gesloten blijft.

Opvallend was de stijging van Akzo Nobel. Het chemieconcern klom 6,40 gulden naar 348,40. Volgens handelaren profiteert het fonds van een inhaalvraag. Akzo Nobel kondigde tevens de verkoop aan van de sodafabriek in Delfzijl aan het Britse Brunner Mond, maar de omvang van die transactie is volgens handelaren te gering om de sprong van het aandeel te verklaren.

Ook de financiële waarden deden het goed. Zo steeg Aegon twee gulden op 168,90, Fortis Amev en ING gingen beide zestig cent omhoog op respectievelijk 82,30 en 80,80 en ABN Amro twintig cent op 38,60.

Op de lokale markt moest Nedschroef een daalder terug naar 42,50 gulden. Er was met spanning uitgekeken naar het fonds. Gisteren was de Helmondse moeren- en boutenproducent nog de beurslieveling met liefst 20 procent koerswinst. Naar de aanleiding van deze koerssprong konden handelaren slechts gissen. Ook de directie van de onderneming zegt over deze plotselinge koersacceleratie in het duister te tasten.

De koers van de dollar is vanochtend verder gestegen. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munteenheid vanochtend 1,9895 gulden, tegenover een slotkoers van 1,9815 gisteren. Ook het Britse pond sterling trok verder aan, van 3,3135 gulden naar 3,3205. De yenkoers die de afgelopen dagen daalde door het Yamaichi-debacle, handhaafde zich op 127,10 yen voor een dollar.

NEW YORK Er was gisteren weinig actviteit op de effectenbeurs van New York waar de Dow Jones-index 14,17 punten omlaag ging naar 7794,78 punten. De handel was zo kalm omdat er vandaag (Thanksgiving Day) niet wordt gehandeld op de Amerikaanse beurs die morgen maar een halve dag open is. Veel handelaren gaan dan ook een lang weekeinde tegemoet. Traditioneel gezien laat de beurs op de dag voor Thanksgiving een aardige stijging zien maar die bleef dit keer achterwege.

TOKIO De aandelenbeurs van Tokio herstelt zich langzaam van de klap van de ondergang van het effectenhuis Yamaichi. De Nikkei-index van 225 fondsen die afgelopen maandag nog ruim 5 procent kelderde kwam vandaag uit op een slotstand van 16.603,20 punten, 557,65 punten (3,5 procent) hoger dan gisteren. De financiële waarden die na de ondergang van het effectenhuis Yamaichi in ongenade vielen, stegen fors in koers. Er werden 1,2 miljard aandelen verhandeld. Zoveel zijn er tot dusver dit jaar niet omgezet op één handelsdag. Grote hoeveelheden financiële aandelen verwisselden van eigenaar, waaronder 470 miljoen Yamaichi-stukken en 68 miljoen stukken Yasuda Trust and Banking.