Bayern München als eerste geplaatst voor de kwartfinale

ROTTERDAM, 27 NOV. Bayern München is als eerste club zeker van een plaats in de kwartfinale van de Champions League. De Duitse kampioen versloeg gisteravond in Istanbul Besiktas met 2-0 en heeft drie punten voorsprong op Paris Saint Germain. De Franse ploeg kan in de laatste speelronde nog gelijk komen met de koploper, maar in dat geval wordt Bayern groepswinnaar omdat het in de twee onderlinge duels (5-1 en 1-3) beter voor de dag kwam.

Bayern stond al na een half uur met 2-0 voor tegen Besiktas. Jancker en Helmer maakten de doelpunten. Bayern-speler Mehmet Scholl, die een Turkse moeder heeft, werd de hele wedstrijd uitgefloten door de fanatieke supporters in Istanbul, maar hij behoorde wel tot de uitblinkers.

Paris Saint Germain, dat in en tegen Göteborg met 1-0 won, passeerde Besiktas op de ranglijst in groep E. Rabesandratana maakte drie minuten voor tijd het winnende Franse doelpunt. Op dat moment speelde PSG met tien man omdat Algerino van het veld was gestuurd.

In groep C boekte Barcelona in Camp Nou zijn eerste zege van deze competitie. Voor slechts 25.000 toeschouwers - van wie zo'n 7.000 uit Engeland - werd Newcastle United met 1-0. De Braziliaan Giovanni scoorde met een fraaie lob. Voor Newcastle schoot Tomasson (ex-Heerenveen) op de lat. Doelman Hesp en verdediger Reiziger stonden beiden in de basisopstelling bij de thuisclub. Barcelona was al kansloos voor een plaats in de kwartfinale.

AS Monaco en Bayer Leverkusen leiden samen in groep F. Op 10 december moeten de twee clubs in een onderling duel uitmaken wie poulewinnaar wordt. Maar ook de verliezer heeft een grote kans om als een van de twee beste nummers twee de beste acht te bereiken. Monaco en Leverkusen staan op twaalf punten.

Bijna verspeelde Monaco gisteren zijn goede uitgangspositie. De Franse ploeg kwam op eigen veld in de eerste helft met 2-0 achter tegen Sporting Lissabon. Maar na rust zette de thuisclub de zaken alsnog recht. Trezeguet en Henry (2) zorgden voor de 3-2 eindstand, de winnende treffer viel in de laatste minuut. “De eerste helft was een nachtmerrie”, zei de opgeluchte Monaco-trainer Tigana.

Bayer Leverkusen won met 2-0 bij Lierse SK. Emerson en Kirsten maakten de doelpunten, De Nederlander Meijer viel in de 40ste minuut met een oogblessure uit. In de laatste tien minuten speelde Leverkusen met tien man omdat aanvoerder Happe werd weggestuurd.

Na afloop van de wedstrijd in Gent vond een confrontatie plaats tussen zo'n duizend supporters van Leverkusen en enkele honderden Belgische politiemensen. Daarbij raakten zeker twintig Duitsers gewond. De incidenten speelden zich af in het stadion. Om te voorkomen dat Duitse en Belgische supporters met elkaar op de vuist zouden gaan, wilde de politie de Duitsers vasthouden in het stadion tot het vertrek van de Belgen.

De supporters van Leverkusen accepteerden dit echter niet en bekogelden de politie met projectielen. De ordetroepen antwoordden met traangas en waterkanonnen. De politie pakte vijftig Duitse supporters op en zette hen op de eerste trein terug naar hun land.