Arbeidsovereenkomst medisch-specialisten

DEN HAAG, 27 NOV. Voor medisch-specialisten die in dienstverband willen gaan werken, komt er een aparte arbeidsovereenkomst. De ziekenhuizen zijn het gisteren eens geworden over het ontwerp voor zo'n regeling. Deze omvat onder meer een professioneel statuut dat de professionele autonomie van de specialist garandeert. Om zo'n regeling was door verschillende ziekenhuizen gevraagd.

De medische staf van die ziekenhuizen overweegt over te stappen van de vrije vestiging naar het dienstverband. Dit zou onder meer het geval zijn in ziekenhuizen in Hengelo, Purmerend en Tilburg. Volgens de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen, die de regeling heeft ontworpen, maakt deze het de medisch-specialisten eindelijk mogelijk een volwaardige keuze te maken tussen het dienstverband en de vrije vestiging.

Sinds 1 januari geldt al wel voor de kinderartsen een aparte arbeidsovereenkomst. Deze kwam tot stand toen hun beroepsvereniging aangaf dat de kinderartsen collectief in dienstverband wilden gaan werken.

De nieuwe regeling lijkt in grote lijnen op die van de kinderartsen. De regeling kent een geleidelijk oplopende salarisschaal. Het aanvangssalaris ligt op ongeveer 115.000 gulden en kan oplopen tot zo'n 240.000 gulden. De hoogte wordt mede bepaald door de toeslagen voor onder meer onregelmatige en/of zware diensten, bijzondere taken, opleidingsbevoegdheid en geleverde kwaliteit.

Het geboden salarisniveau biedt volgens de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen een netto-inkomen dat in veel gevallen overeenkomt met dat van de vrij gevestigde specialist.

In een eerste reactie hebben de de LAD en de Orde van medisch specialisten afwijzend gereageerd.