Algerijnse kritiek op asielbeleid EU

LUXEMBURG, 27 NOV. De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, heeft de Europese Unie gisteren opgeroepen om niet langer politiek asiel te verlenen aan moslim-fundamentalisten. Attaf deed zijn oproep in een gesprek met Jacques Poos, de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken. Luxemburg is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

“Onder het mom van het recht op asiel, de vrijheid van meningsuiting en de rechten van de mens bestaan er netwerken die logistieke steun verlenen aan terroristische groeperingen (in het Midden-Oosten, red.)”, aldus Attaf. “Momenteel zijn deze netwerken in sommige Europese hoofdsteden actief om geld te werven, wapens te versturen en politieke propaganda te maken.” Attaf wilde overigens niet aangeven op welke landen hij doelde. Poos wees Attafs opmerkingen onmiddellijk van de hand. “Ik zou het niet op prijs stellen als welk Europees land dan ook er door een van onze mediterrane vrienden van wordt beschuldigd in algemene termen met terroristische groeperingen onder een hoedje te spelen. Het recht op asiel mag niet verward worden met het gedrag van bepaalde personen die misschien directe banden met terroristen in de landen van de Maghreb onderhouden.”

Het is niet de eerste keer dat landen van de Europese Unie er van worden beschuldigd terroristische groeperingen in het Midden-Oosten in de kaart te spelen. Zondag nog zei de president van Egypte, Hosni Mubarak, dat het Verenigd Koninkrijk terroristen “beschermt”. “Er zijn mensen die misdaden hebben uitgevoerd en die zijn veroordeeld die op Britse bodem leven en in andere staten zoals Afghanistan”, aldus Mubarak. Londen heeft de beschuldiging overigens onmiddellijk van de hand gewezen. (AFP, AP)