Akzo Nobel verkoopt sodaproductie Delfzijl aan Britten

Akzo Nobel verkoopt zijn sodaproductie in Delfzijl aan het Britse concern Brunner Mond Plc, tweede op de ranglijst in Europa. De fabriek in Delfzijl heeft een capaciteit van 375.000 ton per jaar, waarmee Brunner Mond zijn vermogen opvoert tot 1,7 miljoen ton per jaar.

Brunner Mond schuift met deze transactie op richting het Belgische Solvay, met ongeveer 6 miljoen ton soda per jaar Europa's nummer één. “Brunner Mond was buitengewoon geïnteresseerd”, aldus een woordvoerder van Akzo Nobel.De verkoop van het sodabedrijf met ongeveer 150 werknemers komt niet geheel onverwacht.

Het is al langer bekend dat de sodaproductie niet aan de hoge rendementseisen van het concern voldoet. Akzo Nobel speelt op sodaterrein slechts een bijrol. Gezien die positie was het chemie- en farmacieconcern niet meer bereid de investeringen te doen die in de sodaproductie nodig zijn, zo zei de woordvoerder.

Het arbeidscontract van de 150 werknemers bij Brunner Mond zal vergelijkbaar zijn met hun huidige. Door de transactie komen wel indirect ongeveer vijftig banen op de tocht, onder meer bij de technische dienst, zo bevestigde de woordvoerder van Akzo Nobel.

De Europese sodamarkt is al enige jaren fors in beweging. Veel bedrijven worden geherstructureerd of sluiten hun poorten. Soda is een grondstof voor de productie van glas, schoonmaakmiddelen en chemicaliën.