Afspraken in Italië over televisiegeweld

ROME, 27 NOV. De Italiaanse publieke omroep en de belangrijkste commerciële tv-zenders hebben gisteren een akkoord gesloten over een gedragscode om kinderen te beschermen tegen negatieve invloeden van tv-kijken.

De afspraken tussen de staatsomroep Rai en het bedrijf Mediaset zijn op vrijwillige basis. Het kabinet zal op korte termijn bij decreet een commissie van toezicht instellen. Als die commissie tot de conclusie komt dat de afspraken zijn geschonden, kan zij openbare waarschuwingen publiceren.

Tussen 16 en 19 uur zullen alleen programma's en reclame worden uitgezonden die geschikt worden geacht voor kinderen. Ook de journaals in die periode zullen daarmee rekening moeten houden. In het algemeen is afgesproken dat in de periode van 7 tot 10 uur 's avonds seks en geweld zoveel mogelijk worden beperkt.

Het akkoord omvat een aantal precieze afspraken over de manier waarop kinderen in beeld komen. Afgesproken is geen interviews uit te zenden met kinderen die een crisis doormaken. Daarbij kan het gaan om weglopers van huis en slachtoffers van de misdaad, prostitutie en pedofilie. Ook programmas waarin minderjarigen misdaden plegen, zullen worden geweerd.

Het akkoord is een directe reactie op twee affaires die veel onrust hebben veroorzaakt wegens hun mogelijke schade voor kinderen. Een is de berichtgeving over pedofielen in Napels die een jongetje van negen jaar hebben vermoord. De andere is de lange uitzending van een twee jaar geleden opgenomen proces tegen een geestelijk gestoorde man die twee kinderen op wrede wijze om het leven heeft gebracht.

De Napolitaanse pedofiliezaak heeft grote verontwaardiging en bezorgdheid gewekt in Italië. Het stoffelijk overschot van het jongetje is nog steeds niet gevonden. Het kabinet is van plan seksuele voorlichting op school te introduceren, in hoop zo kinderen beter te wapenen tegen pedofielen.