Actuaris van Vie d'Or verliest zaak

ROTTERDAM, 27 NOV. Actuaris Heijnis & Koelman heeft het hoger beroep tegen een berisping in de affaire rond de bankroete verzekeraar Vie d'Or verloren. De Raad van Beroep van het Actuarieel Genootschap heeft de eerdere tuchtrechtelijke berisping gehandhaafd.

Dat heeft de Stichting Vie d'Or die opkomt voor de belangen van de ongeveer 11.000 gedupeerde polishouders gisteren bevestigd.

De stichting kan nu bij de rechter proberen schadevergoeding te krijgen wegens nalatigheid bij de actuaris. Of dat ook gebeurt, is afhankelijk van de uitkomst van enkele andere procedures die nog lopen. Ook wacht de stichting op een rapport over de oorzaken van de ondergang van Vie d'Or dat in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wordt gemaakt. Dat moet binnenkort verschijnen.

Al eerder had de stichting onder meer Heijnis & Koelman aansprakelijk gesteld voor de schade door de ondergang van de verzekeraar Vie d'Or uit Veldhoven. De schade van het bankroet, dat zich in 1993 voordeed, is eerder becijferd op 180 miljoen gulden. Sommige polishouders raakten 30 procent van hun ingelegde geld kwijt.

Heijnis & Koelman, die Vie d'Or van 1989 tot medio 1991 heeft bijgestaan, had bij het zien van onregelmatigheden bij Vie d'Or niet mogen volstaan met een mondelinge mededeling aan de toenmalige directie onder leiding van F. Maes, zo verklaarde het tuchtcollege in februari. Bovendien had de actuaris de commissarissen van Vie d'Or schriftelijk op de hoogte moeten stellen van de “vitale financiële problemen” bij de verzekeraar. Ook had Heijnis & Koelman duidelijk moeten maken niet meer met de directie door een deur te kunnen.

Volgens directeur C. van Hooff van Heijnis & Koelman treft de actuaris eigenlijk geen blaam. Volgens hem heeft de tuchtraad geen verband gelegd met het werk van Heijnis en de ondergang van Vie d'Or in 1993. “Daar doen ze geen uitspraak over”, aldus Van Hooff.

Mede naar aanleiding van de ondergang van Vie d'Or is het toezicht op verzekeraars door de Verzekeringskamer verscherpt.(ANP)