Aanschaf kost 23 miljard; Bondsdag stemt in met Eurofighter

BONN, 27 NOV. De Duitse Bondsdag heeft gisteren de weg vrijgemaakt voor modernisering van de luchtmacht. Een meerderheid van het parlement stemde voor de aankoop van 180 Eurofighters ter waarde van 23 miljard mark.

Het Europese gevechtsvliegtuig zal vanaf het jaar 2004 gemaakt worden door een consortium van bedrijven in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. De moderne Eurofighter moet de verouderde Phantom en de MiG vervangen. In totaal zullen in Europa 620 Eurofighters worden geproduceerd. De eerste vliegtuigen worden in 2001 aan Engeland geleverd.

De oppositie van SPD, Groenen en de PDS heeft zich, sinds het kabinet afgelopen zomer voor de Eurofighter koos, steeds heftig tegen aanschaf van de vliegtuigen verzet. Aan de stemming in de Bondsdag ging dan ook een fel debat van anderhalf uur vooraf.

Groenen-afgevaardigde Angelika Beer sprak van het “grootste bewapeningsproject aller tijden” in een periode van vrede. SPD-parlementariër Walter Kolbow vond dat het de Eurofighter aan “technische rijpheid” ontbreekt. Hij wees het project af vanwege de technische risico's en de nog niet voorhanden zijnde bewapening voor het vliegtuig. Kolbow zei eveneens te vrezen dat voor investeringen in de Bundeswehr nu helemaal geen geld meer over is.

Minister Volker Rühe (CDU) verdedigde de aankoop van de Eurofighter. Hij sprak van het “modernste jachtvliegtuig tegen de laagste kosten”. Duitsland en zijn NAVO-partners hebben de vliegtuigen nodig uit veiligheidsoverwegingen; voor landsverdediging en zo nodig voor inzet in crisisgebieden.

Uiteindelijk stemden 348 Bondsdagleden voor de aanschaf van de Eurofighter en 331 tegen. De ministers van Defensie uit de vier landen die de Eurofighter bouwen, zullen op 2 en 3 december bij de NAVO-bijeenkomst in Brussel een memorandum ondertekenen waarin de productie van het vliegtuig wordt veiliggesteld.

    • Michèle de Waard