Vier Nederlanders in Europese golftour

ROTTERDAM, 26 NOV. De Nederlandse golfers Chris van der Velde, Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber hebben een startbewijs veroverd voor de Europese Tour. Bij het kwalificatietoernooi in het Spaanse San Roque eindigden Van der Velde en Robert-Jan Derksen als eerste en tweede. Lafeber werd dertiende. Met Rolf Muntz heeft Nederland volgend seizoen vier spelers op het hoogste podium.

In San Roque werd na vier van de zes geplande ronden noodgedwongen de balans opgemaakt. De voortdurende regenval maakte verder spelen onmogelijk. Vandaag en morgen komen alleen de spelers in actie die hun vierde ronde nog moeten voltooien. Deze spelers vormen echter geen bedreiging meer voor de Nederlanders.

Van der Velde eindigde met een totaalscore van 280 slagen, net als Derksen, de Zweed Henge en de Engelsman Golding. Van der Velde speelde de beste laatste ronde (69) en werd daarom tot winnaar uitgeroepen. Lafeber had 285 slagen nodig.

Derksen, Van der Velde en Lafeber zijn alle drie pupil van Tom O'Mahoney. Het trio heeft een blind vertrouwen in de 52-jarige coach. De in Ierland geboren professional woont en werkt al sinds het begin van de jaren zeventig in Nederland. Als speler heeft hij nooit grote successen geboekt, als coach komt hij wel tot resultaten. Onder zijn leiding eindigde het amateurteam bij het WK twee keer bij de eerste tien.

De Italiaanse golfer Alberto Binaghi is woedend op de Europese Tour. De speler werd maandag tijdens het kwalificatietoernooi op de baan in Guadalmina getroffen door de bliksem. Hij verwijt de officials dat ze niet op tijd voor het naderende onweer hebben gewaarschuwd.

De speciale rader waarover de wedstrijdleiding beschikt voor het registreren van elektrische ontladingen in de atmosfeer stond echter op San Roque, de andere baan die voor het toernooi wordt gebruikt. Beide banen liggen 35 kilometer uit elkaar. “Op San Roque hadden ze de collega's in Guadalmina moeten informeren”, verklaarde Binaghi. “Dat ze dat niet hebben gedaan, neem ik ze zeer kwalijk. Dit ongeluk heeft me bijna het leven gekost.”