Uitvoering van 'Oslo' verdeelt coalitie Israel

TEL AVIV, 26 NOV. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, heeft vanmorgen met aftreden gedreigd indien de regering zich onttrekt aan de uitvoering van het akkoord van Oslo.

Volgens hem kan Israel niet om zijn internationale verplichtingen heen. “Waar gaan we heen als we ons daar niet aan houden”, vroeg hij.

Levy liet zich vanmorgen in deze bewoordingen via radio Israel uit bij het begin van een cruciale regeringszitting over verdere overdracht van bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever aan het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat. Ten minste tien parlementariërs uit de rechtervleugel van de regeringscoalitie dreigen de regering Netanyahu ten val te brengen indien de regering besluit nog meer van 'het beloofde land' aan de Palestijnen te geven. De Arbeidspartij, die in de oppositie is, heeft echter aangekondigd in dat geval “voor de vrede” en tegen de val van de regering te stemmen.

Regeringskringen hebben de afgelopen dagen laten uitlekken dat premier Netanyahu bereid is zes tot acht procent van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen over te dragen. De Israelische leider verbindt aan deze voorgestelde terugtrekking onder andere de voorwaarde dat de Palestijnen onmiddellijk instemmen met de opening van onderhandelingen over de definitieve oplossing van het Israelisch-Palestijnse geschil. Arafat heeft na een onderhoud met een afgezant van Netanyahu dit voorstel verworpen. Na een gesprek met de Franse minister van Buitenlandse Zaken in Ramallah zei Arafat gisteren “niet om de maan, maar om de uitvoering van het akkoord van Oslo te vragen”.

De Palestijnen willen verzekerd zijn van zoveel mogelijk gebied alvorens het akkoord van Oslo af te sluiten met een vredesregeling met Israel. Met steun van president Clinton verlangt Arafat van Israel een aanzienlijk grotere terugtrekking dan de thans voorgestelde zes tot acht procent. De Palestijnen leggen het akkoord van Oslo zodanig uit dat Israel voor mei 1999 in drie fasen van elk 30 procent uiteindelijk 90 procent van dit gebied moet hebben ontruimd.

    • Salomon Bouman