Sri Lanka

AMSTERDAM, 26 NOV.Meer dan 600 mensen in Sri Lanka, die in het afgelopen anderhalf jaar 'verdwenen' waren, blijken allemaal tijdens detentie te zijn gedood door veiligheidstroepen. Dat zegt Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

De mensenrechtenorganisatie verwijt de overheid van Sri Lanka te traag te hebben gereageerd toen massale 'verdwijningen' plaatsvonden op het schiereiland Jaffna, waar overwegend Tamils wonen. De regering in Colombo heeft, in weerwil van eerdere toezeggingen, geen moeite gedaan om de vermoedelijke daders op te sporen en te berechten, stelt Amnesty. Twee jaar geleden veroverde het regeringsleger Jaffna op de Tamil Tijgers, die strijden voor een onafhankelijke staat en die het schiereiland tien jaar in hun bezit hadden. Thans voert het leger een offensief om de route over land naar Jaffna onder regeringscontrole te brengen.