Sotheby's trekt oorlogskunst terug

NEW YORK, 26 NOV. Het veilinghuis Sotheby's heeft gisteren het schilderij 'Duinlandschap met twee figuren bij het hek' van Jacob van Ruisdael teruggetrokken van de veiling die op 3 en 4 december in Londen zal plaatsvinden. Sotheby's vermoedt dat het schilderij uit 1647 tijdens de Tweede Wereldoorlog is gekocht door de nazi's.

Dit vermoeden ontstond na een artikel in het Amerikaanse dagblad The Boston Globe over het schilderij. Volgens The Boston Globe is de Ruisdael een van de duizenden schilderijen die door de nazi's zijn gekocht en geroofd en na de Tweede Wereldoorlog nooit zijn teruggeëist.

Het duinlandschap van Van Ruisdael is een van de 48 werken van oude meesters die afkomstig zijn uit de nalatenschap van de in 1979 overleden Duitse industrieel Günter Henle. Vlak na de Tweede Wereldoorlog zat Henle tien maanden gevangen wegens zijn rol in de oorlogsindustrie in het Ruhrgebied.

Henle was bevriend met Edouard Plietzsch, plaatsvervangend directeur van de Dienststelle Muehlmann, de nazi-organisatie die zich in de Tweede Wereldoorlog bezighield met kunsthandel en -roof in Nederland. Volgens The Boston Globe verkocht de Nederlandse kunsthandelaar Pieter de Boer het schilderij in de Tweede Wereldoorlog aan Henle. De Boer heeft honderden schilderijen aan nazi's verkocht, aldus het Amerikaanse dagblad.

Sotheby's nam na dit bericht contact op met de niet nader genoemde Duitse eigenaar en besloot toen in overleg dat eerst 'de prangende vragen over het schilderij moesten worden beantwoord voor het kon worden geveild.

Ori Z. Soltes, directeur van het National Jewish Museum en voorzitter van het Holocaust Art Restitution Project, prees Sotheby's om de terugtrekking van het schilderij van de veiling. “Het veilinghuis heeft een nieuwe norm voor gedrag ontwikkeld in plaats van zich over te geven een hebzucht”, aldus Soltes. (APE)