Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een interview met Allard Besse en Jan Kuys, schrijvers van 'Cowboys aan de Spaarne' over de IRT-affaire. Ook een gesprek met Jacques Delors, die vandaag de Erasmusprijs ontvangt en een reportage over de Nederlandse papierberg. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. De Amerikaanse Carol Picou, die als verpleegster de Golfoorlog meemaakte, werd zes jaar later ernstig ziek. Ze lijdt, evenals duizenden militairen aan het 'golfsyndroom'. Ze reisde terug naar Irak om meer duidelijkheid te krijgen over haar ziekte. Ned.1, 20.25-20.59u.

Nova. Over het proces tegen drugshandelaar Etienne U. met vooral aandacht voor de onderhandelingen die Justitie voert met advocaat Engelsma, die ervan verdacht wordt een leidende rol te hebben gespeeld in de Delta-groep. En er vallen tegenwoordig meer doden door koolmonoxide. Volgens brandweerinstanties komt dat door de veranderde regelgeving rond controles. Ned.3, 22.33-23.03u.

De kwestie. Rick Nieman praat met Leo van Rooijen van het roddelblad Story over de terughoudendheid van de Nederlandse pers als het gaat om de privélevens van politici. RTL5, 22.40-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Black Britain. In 1981 werden tijdens een brand in New Cross in Londen dertien jongeren gedood. De zwarte gemeenschap legde de schuld bij racisten. En de invoering van de Proposition 209 wet in de VS zou een einde maken aan de positieve discriminatie van minderheden. BBC2, 19.30-20.00u.

Wat is Nou...? Vragend en filmend zoeken Frans Bromet en Peter van Ingen de achterliggende betekenis van het begrip 'zinvol geweld'. Ned.3, 19.55-20.31u.

Vatikan - Die Macht der Päpste (4). Vijfdelige documentaireserie over het Vaticaan en de pausen. Tot slot een portret van de huidige paus Johannes Paulus II, zonder wie volgens Gorbatsjov de democratisering in Oost-Europa niet mogelijk was geweest. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

SPORT

Strategie en intrige (WK Schaken 1997). Jan Timman praat met schakers als Kasparov, Karpov, Kramnik, Anand, Judith Polgar en Smyslov over persoonlijke en politieke intriges tijdens de wereldkampioenschappen. Ned.2, 18.59-19.25u.

Feyenoord - Juventus. De rechtstreekse uitzending van deze voetbalwedstrijd in de Championsleague wordt voorafgegaan door een voorbeschouwing. Aansluitend om 22.40u. een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd Besiktas - Bayern München. Ned.2, 20.22-23.30u.

Champions League. Verslag van de wedstrijd Lierse - Bayer Leverkussen, met voorafgaand een voorbeschouwing en in de rust en na afloop een samenvatting van Monaco - Sporting Lissabon. BRTN2, 20.30-22.44u.

AMUSEMENT

Massiv. In deze aflevering verzuiling, integratie of assimilatie aandacht voor de vraag hoe allochtonen zich het best politiek kunnen mobiliseren. Gespreksvoerders zijn o.a. studenten van de allochtone studentenverenigingen Eurabia en Unem, leden van een scoutinggroep, de politici Gerrit-Jan Wolffensperger van D66 en Joesoe Maatrijk van de Progressieve Minderhedenpartij, Ike Tjin-a-Lein van de St. Omroep en Allochtonen en Unico Glorie, directeur van Veronica. Ned.1, 22.06-22.49u.

VPRO-Laat: Stardust. Gesprek met Paul Schrader, voormalig filmcriticus, scnerioschrijver van onder meer de films Taxidriver en Raging Bull, en regisseur van American Gigolo en Mishima. Verder aandacht voor het IDFA-festival. Ned.3, 23.23-0.15u.

TeeVee Studio. Met ethica Heleen Dupuis kijkt Rémi van der Elzen terug op de afgelopen televisieweek. Ned.1, 23.47-0.23u.

MUZIEK

The Dream of Gerontius. Rechtstreekse uitzending van het oratorium van sir Edward William Elgar, door het BBC Symphony Orchestra and Chorus o.l.v. Andrew Davis. Solisten: Philip Langridge, tenor, Alastair Miles, bas en Catherine Wyn-Rogers, mezzo-sopraan. BBC2, 20.30-22.25u.

Tristan und Isolde (3). Tv-registratie in drie delen van de opera van Wagner in een enscenering van Heiner Müller, uitgevoerd door Koor en Orkest van de Bayreuther Festspiele o.l.v. Daniel Barenboim. Solisten o.a.: Siegfried Jerusalem, Waltraud Meier, Uta Priew en Falk Struckmann. Duitsl.2, 0.15-1.35u.

KUNST

Kaap de Goede Hoop. Portret van het NDT III, het 'senioren'gezelschap van het Nederlands Dans Theater, in 1991 opgericht door Jiri Kilián. Twee studenten van de Hoge school voor de Kunsten Utrecht, Daan Gunneweg en Robbrecht den Engelse ontwierpen respectievelijk een theepot en een loopfiets. Ned.3, 21.26-21.51u.

Close-up: Jonge mensen... Deze keer in Pas de vieux een portret van de 62- Gerard Lemaître die op latere leeftijd aan een tweede danscarrière begon. Ned.1, 22.49-23.47u.

FILMS

Car 54, Where Are You? (Bill Fishman, 1994, VS). Op sitcom-serie uit vroege jaren zestig gebaseerde, algemeen als mislukt beschouwde komedie over niet al te snuggere politie-agenten in New York. RTL5, 20.30-22.10u.

.One False Move (C. Franklin, VS'91). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.25u.

The Boy Friend (Ken Russell, 1971, Engeland). Verfilming van Sandy Wilson's pastiche van de vooroorlogse Hollywoodmusical werd door Russell rijkelijk voorzien van imitaties van de geometrische choreografieën van Busby Berkeley. Duitsl.1, 0.50-2.50u., nagesynchroniseerd.

Ein fast anständiges Mädchen / Una chica casi formal (Ladislao Vajda, 1963, West-Dtsl/Spanje). Vehikel voor Liselotte Pulver. Over een secretaresse die in Spanje haar baas afwijst en haar grote liefde vindt. Dtsl.2, 2.20-3.50u.