Restaurateur ontdekt doek Dijkstra

WESTERBORK, 26 NOV. Restaurateur en kunstschilder Jan Nagtegaal uit het Drentse Bruntinge heeft per toeval een onbekend werk van de Groninger schilder Johan Dijkstra ontdekt. Dat gebeurde tijdens restauratiewerkzaamheden van het doek Het Korenveld.

Toen hij het doek uit de lijst haalde, bleek zich onder het Korenveld nog een doek te bevinden. Daarop is een liggend vrouwelijk naakt geschilderd. De olieverf daarvan is in redelijke conditie. Voor zowel de restaurator als de - onbekende - eigenaar is de vondst een grote verrassing.

Johan Dijkstra (1896-1978) behoorde tot de mede-oprichters van de in 1918 opgerichte Groninger schildersvereniging De Ploeg. Zijn schilderijen zijn vooral de laatste jaren erg geliefd en brengen soms tienduizenden guldens op.

Nagtegaal zal het nu aangetroffen doek in opdracht van de eigenaar eveneens restaureren. Vermoedelijk heeft de schilder destijds uit geldgebrek dezelfde lijst bespannen met het nieuwe doek waarop Het Korenveld staat afgebeeld. (ANP)