Opnieuw beginnen

Een lichte vorm van paniek is nodig om het millenniumprobleem op te lossen, vindt premier Kok. Anders zullen op 1 januari 2000 overal computers terugspringen naar het jaar 1900. Dankzij de digitale revolutie zou de klok dus een eeuw worden teruggezet. Dat moet Bill Gates maar eens goed uitleggen.

Maar als je er even over nadenkt, en rustig blijft ademhalen, vraag je je toch af wat er nou eigenlijk op zo'n nieuw begin tegen zou zijn. Zo'n fantastische eeuw was het nou ook weer niet, die twintigste. De Franse schrijver Alain Finkielkraut spreekt zelfs van een 'nutteloze eeuw', waarin de mensheid wel veel heeft gemoord maar niets heeft geleerd.

Dan hebben we nu dus eigenlijk, als Wim Kok tenminste van de knoppen af kan blijven, een prachtige kans om van voren af aan te beginnen. Een gedigitaliseerde herkansing - wie zou dat niet willen? Zoals je nu ook oude elpees van The Beach Boys digitaal opgeschoond op cd kunt krijgen, zonder spetters, tikken of vetvlekken. Een smetteloze eeuw. Bovendien - als de eeuw opnieuw mislukt, proberen we het gewoon nog een keer. En nog eens.

Hoewel, zo komen we misschien nóóit meer de twintigste eeuw uit... Paniek!

SdJ

    • Sjoerd de Jong