Omzet groothandel stijgt 4,9 procent

De totale omzet van de Nederlandse groothandel beloopt dit jaar naar schatting 373 miljard gulden, een stijging met 4,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 5,5 procent.

De sterkste stijging met ongeveer 9 procent wordt genoteerd bij de kapitaalgoederen. De groothandel in hout- en bouwmaterialen daarentegen had vorig jaar een omzetgroei van 3 procent, ongeveer hetzelfde als dit jaar. De groothandel in de voedingssector noteerde zowel het vorig als dit jaar een groei in omzet van 3,5 procent.

Dat stelde voorzitter P.M. Slagmulder van het Nederlands Verbond van de Groothandel vandaag in zijn jaarrrede in Den Haag. Volgens de voorzitter gaat het goed met de groothandel, niet alleen wat betreft economische groei maar ook op het gebied van werkgelegenheid. Vorig jaar werden binnen de groothandel 14.000 nieuwe banen geschapen, dit jaar zullen dat er evenveel zijn. Ook de Stichting Opleidingsfonds Groothandel doet het volgens Slagmulder goed. De afgelopen jaren zijn er 3.000 langdurig werklozen geschoold voor functies in de groothandel.

“De omzet van de groothandel in non-food comsumptiegoederen is vorig jaar met vier procent gestegen en zal dit jaar met vijf procent omhoog gaan.

Die groei wordt ook voor 1998 verwacht, zij het dat in deze sector en met name op het gebied van huishoudelijke apparaten een toenemende prijsconcurrentie valt te bespeuren vanuit het Verre Oosten en Oost-Europa'', aldus Slagmulder. Er zijn op dit moment 53.000 groothandelsbedrijven in Nederland, die werk bieden aan 425.000 mensen.