Niet voor vroegere misdaden; Colombia nu voor uitleveren van criminelen

BOGOTA, 26 NOV. Het Colombiaanse parlement heeft gisteren een wet aangenomen die uitlevering van criminelen aan het buitenland mogelijk maakt. Tegelijkertijd stemde het parlement in grote meerderheid tegen het met terugwerkende kracht toepasbaar verklaren van de nieuwe wet.

Minister van Buitenlandse Zaken Maria Emma Mejia sprak tijdens het debat, dat meer dan twaalf uur duurde, van “een historische kans” voor het land om zich van zijn imago als drugsland te ontdoen. De uitslag van het parlementaire debat kan echter worden gezien als een overwinning voor de leden van het Cali-drugskartel, die nu in Colombia een relatief lichte straf uitzitten. De Verenigde Staten hebben in het verleden om uitlevering van de drugscriminelen gevraagd. Maar dat was onmogelijk geworden nadat de Colombiaanse regering in 1991, op het hoogtepunt van een drugsoorlog met het Medellin-drugskartel van Pablo Escobar, een uitleveringsverbod afkondigde.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eiste eerder deze maand een krachtige wet “met weinig restricties en de mogelijkheid haar ook voor misdrijven uit het verleden van toepassing te verklaren”. Bij de oppositie in Colombia bestaat nu de vrees dat de VS kunnen besluiten tot economische sancties omdat de nieuwe wet kan worden uitgelegd als een concessie aan de drugsbaronnen.

President Ernesto Samper had zich tot nu toe steeds voorstander verklaard van een uitleveringswet zonder paragraaf over toepassing met terugwerkende kracht. Daarover wilde hij later een apart debat voeren. Volgens de oppositie probeerde Samper te verhullen dat hij Miguel en Gilberto Rodriguez Orejuela, de leiders van het Cali-kartel, in bescherming nam. Er bestaan sterke geruchten dat de broers in 1994 ruim zes miljoen dollar (twaalf miljoen gulden) in de verkiezingskas van Samper hebben gestort. Ondanks belastende getuigenissen van enkele campagneleiders zuiverde het Colombiaanse Congres, dat wordt gedomineerd door leden van Sampers liberale partij, de president vorig jaar van alle blaam. (AP, Reuters)