Machteloos FC Twente roept medelijden op

ENSCHEDE, 26 NOV. Guy Roux had een beetje medelijden met FC Twente. De markante oefenmeester, die al sinds 1961 is verbonden aan Auxerre, probeerde in alle beleefdheid het onrechtvaardige in te zien van de 1-0 zege, waarmee zijn ploeg zich gisteravond een uitstekend uitgangspunt verschafte voor de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi.

“Het is eigenlijk niet eerlijk”, sprak Roux. “Wij hebben in de tweede helft noodgedwongen alleen maar verdedigd. Twente viel 25 keer aan, wij slechts vijfmaal. We kwamen niet meer in ons spel. Toch wisten wij een doelpunt te maken en Twente niet. Zo kan het lopen in voetbal.”

In opperbeste stemming bedankte de Franse trainer de Twentenaren voor de ontvangst en de kaas die hij van de Enschedese burgemeester Mans had ontvangen. “In Auxerre zullen wij iets terugdoen”, sprak hij grinnikend. En hij maakte een drinkgebaar, doelend op de Chablis die wordt verbouwd op de wijnvelden rondom het Franse stadje.

Auxerre is in Frankrijk hetzelfde lot beschoren als FC Twente in Nederland. De ploeg raakt elk jaar drie, vier van zijn beste spelers kwijt. Afgelopen zomer ging Saïb naar Valencia, centrumspits Laslandes verhuisde naar Bordeaux en publiekslieveling West vertrok naar Inter Milaan. Twente verloor Bruggink aan PSV en Bosvelt aan Feyenoord. Maar in tegenstelling tot Twente zorgde Auxerre dat het goede vervangers in huis haalde. Guivarc'h, die was uitgeleend aan Rennes, is momenteel topscorer in Frankrijk én international.

Twente versterkte zich vooral met Rico Steinmann. Een balvaardige middenvelder, die zowel gisteravond als zaterdag tegen PSV de beste speler was aan Enschedese kant. Maar voorin ontbreekt bij Twente een handige spits die voor een beslissende actie kan zorgen. Zeker nu John Bosman na een slepende voetblessure wedstrijdritme ontbeert. In het recente verleden bezat Twente spitsen als De Boer, Mulder, Mols en Bruggink. Met een speler van dat kaliber had Twente gisteren tegen Auxerre wellicht meer afgedwongen. Want de Franse ploeg draait lang niet zo soepel als vorig seizoen of in het kampioensjaar 1996, al beschikt Auxerre wel over een razendsnelle linkerspits als Diomède.

Voorlopig heeft Twente geen geld om een aanvaller aan te trekken die John Bosman kan ondersteunen. Het echec met Sport7 was ook voor de oostelijke profclub een financiële tegenvaller die hard aankwam. De derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi levert weliswaar vier ton op aan inkomsten van tv-rechten, maar het nieuwe stadion bij Hengelo, dat in mei wordt geopend, slokt alle reserves op. Als de accommodatie eenmaal in gebruik is, kan Twente de begroting verhogen van veertien naar achttien miljoen gulden. Skyboxen (24 stuks), business-seats en een hoger aantal seizoenkaarten moeten voor meer inkomsten zorgen. Pas op dat moment wil het bestuur in nieuwe spelers investeren.

Met Ten Caat en McKinnon geblesseerd op de tribune in het gezelschap van de geschorste Ten Hag was het gisteravond dus behelpen voor Twente. Na een saaie eerste helft ontstond na rust warempel toch een sfeer die deed denken aan 1975, toen de Tukkers de finale bereikten in het derde Europa-Cuptoernooi. Het spookte destijds in Het Diekman-stadion, dat toen nog zeker twee keer zoveel bezoekers kon ontvangen. Het record staat op 24.000 tegen Anderlecht in de halve finale van de Europa Cup II ('77/'78). De ruim negenduizend bezoekers van gisteravond zongen “Twente is mijn glorie” toen het team van Hans Meyer Auxerre terugdrukte op eigen helft. Het rendement bleef echter beperkt tot een paar kansjes.

De vleugelspitsen Petrov en Sumiala lieten weinig zien. De aanvallende impulsen moesten van middenvelders komen, zoals de noeste werker Steinmann en de fysiek sterke Rus Ajoupov. Ondertussen profiteerde Auxerre van de ruimte die in de Twentse defensie ontstond. Lamouchi schoot op de lat, een inzet van Guivarc'h ging rakelings over het doel van Boschker. De beslissing viel toen Ter Avest de vermoeide Steinmann verkeerd aanspeelde en Diomède een counter vakkundig afrondde. In de laatste minuut had Twente alsnog de verdiende gelijkmaker kunnen incasseren. Een kopbal van Karnebeek werd echter door Lamouchi van de lijn getrapt.

Trainer Hans Meyer toonde zich na afloop teleurgesteld over het resultaat. “Te meer omdat wij een goede mentale instelling hebben getoond. Jammer dat het zo moest aflopen voor het fantastische publiek. Eén Todesstoss werd ons fataal.”

Twente zal zichzelf in Auxerre moeten overtreffen om de volgende ronde te bereiken. Ten Caat is over twee weken waarschijnlijk weer van de partij en kan op het te offensieve middenveld voor meer evenwicht zorgen. Bosman, die nauwelijks last had van zijn voetblessure, heeft dan wat meer ritme. Maar centrale verdediger Jan van Halst ontbreekt in de return wegens een gele kaart. De Utrechter had gisteren in dubbel opzicht een trieste avond.

“Ik gaf een stevige bodycheck, meer niet. Zeker geen gele kaart waard”, zei Van Halst over de overtreding die de Noorse arbiter Hauge bestrafte. “Maar heel Auxerre schreeuwde onmiddellijk moord en brand. De scheidsrechter stond toen niet sterk in zijn schoenen door toch een kaart te trekken. Op dat moment zag je dat Auxerre professioneler is dan wij. Van het verwachte krachtsverschil heb ik niets gemerkt. Daarom deed dat doelpunt ook zo pijn.”

    • Erik Oudshoorn