'Losse pasfoto blijft zwak punt paspoort'

DEN HAAG, 26 NOV. Het apart bevestigen van losse pasfoto's blijft een zwak punt bij het streven naar een fraudebestendiger paspoort. Zeker zolang het document via de gemeenten wordt uitgegeven. Tot die conclusie komen experts van het Duitse Bundeskriminalamt (BKA) en de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). Volgens beide instanties zou het beter zijn om een andere techniek te gebruiken voor de bevestiging van de pasfoto.

Dit blijkt uit een vandaag door het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijgegeven samenvatting van de adviezen die beide instanties alsmede TNO gaven over de nieuwe versie van het Nederlandse paspoort, die sinds begin vorige maand wordt uitgegeven. In het algemeen concluderen de drie instanties dat de aanpassing hebben geleid tot een beter product. BKA en CRI stellen vast dat een hogere beveiligingsgraad bij het huidige systeem van decentrale uitgifte (via de gemeenten) niet meer mogelijk is.

Ook TNO meent dat de vijf aanpassingen 'een redelijke' of 'goede' drempel opleveren tegen vervalsing dan de vorige versie. Alleen bij de zogenoemde diffuusprinting is volgens het onderzoeksinstituut sprake van 'een geringe drempel'. De CRI wijst erop dat enkele nieuwe beveiligingskenmerken “onder bepaalde (bijvoorbeeld laboratorium-) omstandigheden te omzeilen dan wel na te bootsen zijn zonder dat de manipulaties met het blote oog zichtbaar zijn”. In de samenvatting staat niet welke kenmerken dat zijn.

Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) kwam op grond van deze adviezen tot de conclusie dat de nieuwe versie beter beveiligd is tegen vervalsing dan de vorige versie. (ANP)