Kleine bank Tokuyo City ook failliet

TOKIO, 26 NOV. Opnieuw is het einde aangekondigd van een Japanse financiële instelling. De regionale Tokuyo City Bank is bankroet wegens een overlast aan 'slechte' leningen en zal de activiteiten aan andere regionale banken overdragen.

Dit heeft bankpresident Tokio Niida vandaag op een persconferentie bekendgemaakt. De tegoeden van klanten van de bank zijn geheel gegarandeerd, zo deelde minister Hiroshi Mitsuzuka (Financiën) direct na de bekendmaking op een persconferentie mee. De centrale bank zal speciale leningen verstrekken aan Tokuyo. Deze reactie van de overheid is identiek aan de eerdere faillissementen van twee banken en het effectenhuis Yamaichi deze maand. Grote onrust is door de nieuwe aankondiging niet ontstaan. De beurs van Tokio herwon een deel van het verlies van gisteren.

Gouverneur Yasuo Matsushita van Japans centrale bank zei vandaag dat het “niet meer dan vanzelfsprekend” is dat de markt financiële instellingen op hun krachten beoordeelt. Met deze constatering lijken de Japanse autoriteiten hun fiat te geven aan de lopende herstructurering van de financiële sector via faillissementen van zwakkere broeders. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor verlaagde gisteren de kredietwaardigheid van de Yasuda Trustbank. Yasuda Trust heeft krap tien procent aan slechte leningen in portefeuille.

Tokuyo City Bank was onder de grote groep regionale banken in Japan de bank met het hoogste percentage slechte leningen in portefeuille. De slechte leningen ten bedrage van 66,7 miljard yen (ruim 1 miljard gulden) liepen op tot ruim 11 procent van het totaal aan uitstaande leningen. De bank had slechts voor 23 procent van dit bedrag reserves opgebouwd.

Met het faillissement van de Tokuyo City Bank is de zwakste broeder onder de regionale banken geliquideerd. Er zijn in deze groep geen banken meer over met meer dan tien procent aan slechte leningen in portefeuille. Vier banken resteren met een percentage slechte leningen tussen de 5 en 10 procent, waaronder de Fukutoku Bank met 8,07 procent het hoogst scoort. Een opvallende naam in deze groep van vier is de Hokkaido Bank die ooit zou samengaan met de landelijk opererende Hokkaido Takushoku Bank. De regionale Hokkaido Bank zag er vanaf omdat de Takushoku Bank er toch iets te zwak voor stond met zo'n 13 procent aan slechte leningen. Half november sloot de Takushoku Bank haar deuren. De kleinere Hokkaido Bank zelf heeft 5,88 procent aan slechte leningen.

    • Hans van der Lugt