Kamerverkiezingen; Adelmund op derde plaats van lijst PvdA

DEN HAAG, 26 NOV. Partijvoorzitter Adelmund van de PvdA staat op de derde plaats van de voorlopige kandidatenlijst van de partij voor de Tweede-Kamerverkiezingen van mei volgend jaar.

Fractievoorzitter Wallage bezet de tweede plaats. Minister Melkert (Sociale Zaken), één van de kanshebbers om partijleider Kok op te volgen, staat vijfde. De eerste plaats is vanzelfsprekend voor premier Kok.

Dat berichtte gisteravond het NOS-journaal. Het bericht wordt in PvdA-kring bevestigd noch tegengesproken. Komende vrijdag buigt het partijbestuur zich over de advieslijst, die is opgesteld door een commissie onder leiding van de medicus Dunning. Zaterdag maakt de PvdA de kandidatenlijst officieel in Amsterdam bekend.

Mocht Melkert inderdaad op de vijfde plaats eindigen, dan moeten daaruit volgens PvdA-bronnen geen conclusies worden getrokken ten aanzien van zijn status als kroonprins. De PvdA streeft bij de procedure voor de kandidaatstelling naar een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in de top, waaruit de relatief lage waardering voor Melkert zou zijn gevolgd. Boven Melkert zouden twee vrouwen staan: behalve Adelmund ook minister De Boer (VROM), die dus op plaats vier zou staan.

Volgens het NOS-journaal zullen ook de namen van de ministers Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) bij de eerste tien PvdA-kandidaten prijken. Ook voor staatssecretaris Vermeend (Financiën) en de vice-voorzitter van de Tweede-Kamerfractie Vliegenthart zouden hoge plaatsen zijn ingeruimd.

Hoogste nieuwkomer, rond plaats 10 of 11, zou J. Belinfante zijn, directeur van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Van de zittende fractie zou alleen M. Sterk zonder eigen goedvinden door de adviescommissie kandidatenlijst zijn gepasseerd.

Op de nieuwe PvdA-lijst zouden ook enkele journalisten verkiesbaar gesteld zijn, zoals W. Gortzak, oud-hoofdredacteur van Het Parool, M. Barth (Trouw), en J. Smits (Volkskrant).