Kamer stelt wet uit onder druk van medici

DEN HAAG, 26 NOV. De Tweede Kamer heeft gisteren onder druk van de Orde van Medisch-Specialisten de bespreking van een wetsontwerp dat de invoeging van de medisch-specialisten in de organisatie van het ziekenhuis regelt, uitgesteld tot januari.

De Orde vindt dat de Kamer pas aan de afrondende behandeling van het zogeheten 'integratiewetje' mag beginnen als zij de waterdichte garantie krijgt dat de wet het ondernemerschap van de specialist niet aantast. De minister schreef de Kamer maandag dat zij in januari met aanvullende informatie komt, die betrekking heeft op de geëiste zekerheid. Een meerderheid van de Kamer vond snelle afhandeling van de wet daarom niet opportuun.

Het grootste deel van de oppositie maakte gisteren bezwaar tegen het uitstel. De gebruikelijke voorbereiding voor de behandeling is volgens het Kamerlid Lansink (CDA) al weken geleden afgerond. Bovendien bemoeit de minister zich voortdurend met het convenant dat de Orde in september met ziekenhuizen en verzekeraars sloot en waarin de overheid geen partij is. “Daar willen we weleens snel met haar over spreken”, aldus Lansink.

Eerder gaf minister Borst in de Tweede Kamer en in een brief aan de specialisten al de garantie dat niet zou worden getornd aan het ondernemerschap van specialisten. Maar de Orde vond die garantie onvoldoende. Volgens de Rotterdamse fiscalist prof. dr. L.G.M. Stevens, die door de Orde is geraadpleegd, is er pas meer zekerheid als de belastingdienst en de uitvoeringsorganisatie voor de sociale zekerheid hun oordeel over een 'modelovereenkomst' hebben gegeven.

Dat oordeel wordt in januari verwacht. Maar of de Kamer het wetsvoorstel dan wel behandelt is de vraag: In haar brief aan de Kamer meldt de Orde dat zij van de staatssecretarissen Vermeend (Financiën) en De Grave (Sociale Zaken) schriftelijk de garantie wil hebben dat medisch-specialisten ondernemers zijn en dus recht hebben op de daaraan verbonden fiscale voordelen. Inmiddels is bekend dat deze daar niets voor voelen.